Κοινωνία

Μετάλλαξη Όμικρον: Ζήτημα ωρών οι ανακοινώσεις για μέτρα δυο ταχυτήτων από την κυβέρνηση

Ζήτημα ωρών είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, το πιθανότερο σε δύο χρόνους, κατά τη διάρκεια και μετά τις γιορτές.

Ανακοινώσεις νέων μέτρων μετά την κυβερνητική σύσκεψη


Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας, ενώ για τις 11:00 έχει προγραμματιστεί η τακτική ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν ληφθούν τώρα, άμεσα, νέα μέτρα, η επομένη ήμερα της πρωτοχρονιάς θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη για την ελληνική κοινωνία εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον. Επιπλέον δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η ευρωπαϊκή κινητοποίηση για το θέμα.

Ποια μέτρα εισηγούνται

Ανάμεσα στις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, προτείνεται η ακύρωση κάθε δημόσιας εορταστικής εκδήλωσης, ωράριο λειτουργίας σε διασκέδαση και εστίαση, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς, αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικό σε κλειστούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας καθώς οι επιστήμονες εξέφρασαν τον φόβο ότι επιστρέφοντας οι εργαζόμενοι μετά τις γιορτές στις δουλειές τους, θα μεταφέρουν μοιραία τον ιό στον χώρο της εργασίας.

Εντωμεταξύ, περιθώριο τριών μηνών δίνει η κυβέρνηση σε όσους ανεμβολίαστους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, για να αποφασίσουν αν θα κάνουν το εμβόλιο ή θα τεθούν εκτός ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Αντιπολίτευση: Ανικανότητα και τακτικισμοί

Πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση για τη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης από την κυβέρνηση, καταλογίζοντας της ανικανότητα, ανευθυνότητα και τακτικισμούς. 
Σε τηλεδιάσκεψη με επιδημιολόγους, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα για εκλογές άμεσα και αλλαγή κυβέρνησης λόγω της καθυστέρησης που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός στη λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στις 11:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει στο εμπορικό κέντρο του Περιστερίου προκειμένου να συνομιλήσει με πολίτες και καταστηματάρχες για τις συνέπειες της πανδημίας στην αγορά. 

Μέτρα σε όλο τον κόσμο


 Σε παγκόσμιο επίπεδο, περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν ήδη οι χώρες στη Δύση με υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται από το εξωτερικό, ακύρωση των εορταστικών δημόσιων εκδηλώσεων, ακόμη και ολικό lockdown όπως στην Ολλανδία.
Σε Βέλγιο, Πορτογαλία, Δανία, Φινλανδία και Τσεχία ισχύουν απαγορεύσεις για υπαίθριες εκδηλώσεις, λουκέτα σε θέατρα, κινηματογράφους και ωράριο λειτουργίας στην εστίαση, καθώς και αθλητικοί αγώνες χωρίς φιλάθλους.
Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, στην αμερικανική ήπειρο από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 100 εκατομμυρίων και μέχρι να τελειώσει ο χρόνος, θα έχει ανοσοποιηθεί το 40% του πληθυσμού της, με την παράλλαξη Όμικρον να έχει πλέον εξαπλωθεί σε 19 χώρες και περιοχές της ηπείρου

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago