Στο προσκήνιο επανήλθε με τον εμφύλιο στο Σουδάν η υπόθεση της εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού Predator σε αφρικανικές χώρες με άδεια του ελληνικού κράτους. Μια υπόθεση, την οποία είχαν αποκαλύψει οι New York Times, την περίοδο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Μιλώντας στον ραδιόφωνο του Realfm, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε άδεια εξαγωγής του λογισμικού, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας.
Σε διευκρινιστική ερώτηση που του έγινε και αφορούσε το εάν πράγματι δόθηκε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε και πάλι ότι «φαίνεται ότι έχει υπάρξει εξαγωγή στο Σουδάν», προσθέτοντας τη φράση «απ’ ό,τι είναι σε γνώση μου από τον Τύπο…». Οι δηλώσεις Βαρβιτσιώτη προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει δύο επιλογές: Ή θα βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κ. Βαρβιτσιώτη ή θα παραδεχτεί ο κ. Οικονόμου ότι είπε ψέματα». Δοθείσης της αφορμής η Κουμουνδούρου έθεσε και το ερώτημα «Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;».
Σημειώνεται ότι το ζήτημα είχε θέσει, νωρίτερα, με παρέμβαση προς την Κομισιόν, η Ολλανδή ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά τις υποκλοπές, Σόφι Ιντ’ Βελντ. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αν υπάρχει κάποια διευκρίνιση σχετικά με την προ δύο μηνών ερώτηση στην Ελλάδα και την Κύπρο για την εξαγωγή του Predator.
Το θέμα έθεσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, εκτός από τη Μαδαγασκάρη, τον Νοέμβριος του 2021 παραχωρήθηκε άδεια για εξαγωγή του Predator και σε άλλες δύο χώρες, μια εκ των οποίων στην Ανατολική Αφρική. Απαντώντας στα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε σε κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε θεωρίες συνωμοσίας και «ελαφρότητα».
Σημειώνεται ότι το γενικότερο θέμα των παρακολουθήσεων επανήλθε στο προσκήνιο και με την ερώτηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν. Οι πέντε πλέον, μετά την αποπομπή του Αλέξη Γεωργούλη, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησαν την Επιτροπή, αν η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κομισιόν και έδωσε διευκρινίσεις, καθώς και αν της έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο το Μαξίμου δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα. Ρωτούν επίσης με ποιες ενέργειες σκοπεύει η Επιτροπή να συμβάλλει στη διερεύνηση αυτής, της σκοτεινής , όπως την κατονομάζουν, υπόθεσης.
Την ίδια ώρα και η ευρωομάδα Renew Europe καλεί την ελληνική δικαιοσύνη να επιταχύνει τις έρευνες για τις υποκλοπές των συνομιλιών του ευρωβουλευτή της Γιώργου Κύρτσου, καθώς και για άλλες περιπτώσεις κατάχρησης spyware στην Ελλάδα, οι οποίες φέρεται ότι έγιναν με το πρόσχημα της απειλής για την εθνική ασφάλεια.
Στη Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας – Αύριο συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…