Πολιτική

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για κυβέρνηση ανοχής

Μπορεί οι κυλιόμενες μετρήσεις που έγιναν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να τόνωσαν την αισιοδοξία της Κουμουνδούρου, καθώς κάποιες εμφάνιζαν την διαφορά με τη ΝΔ στα όρια του στατιστικού λάθους, ο προβληματισμός, ωστόσο, παραμένει σχετικά με το πως από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου θα προκύψει η «προοδευτική διακυβέρνηση» που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπάρχει βέβαια η εκφρασμένη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους δύο μονομάχους, και στην προκειμένη περίπτωση τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη όμως και αν αυτό ξεπεραστεί από μια ενδεχόμενη υπέρβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς χάριν της «προδευτικής διακυβέρνησης» υπάρχουν και τα ακαταμάχητα μαθηματικά. Με απλά λόγια δηλαδή πρέπει να βγαίνουν τα κουκιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το υπεραισιόξο σενάριο θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τη συνδρομή εδρών άλλων κομμάτων. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί ποσοστό περίπου 47% και επομένως ένα ποσοστό της τάξης του 35-36% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 11-12% για το ΠΑΣΟΚ. Με τα σημερινά δεδομένα όμως αυτά δεν βγαίνουν, οπότε απαιτείται η συμμετοχή και τρίτου κόμματος από τον προοδευτικό χώρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εδώ ωστόσο, το εγχείρημα σκοντάφτει πάνω στην πάγια θέση του ΚΚΕ για μη συμμετοχή, αλλά και στην άρνηση του ΜεΡΑ25, το οποίο θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα την προεκλογική προγραμματική σύγκλιση. Μπροστά σε αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας, αν και επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των συνεργασιών εμφανίζει μια διαφοροποίηση βάζοντας στο τραπέζι και το επιχείρημα της ψήφου ανοχής, απευθυνόμενος κυρίως στον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25.

Με ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορούν να διευκολυνθούν όλοι οι πιθανοί παίκτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο να σχηματίσουν κυβέρνηση και το ΜέΡΑ25 να την στηρίξει χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν. Και εδώ όμως απαιτούνται επίσης υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι για να έχει πολιτική ουσία και δημοκρατική έγκριση η ψήφος ανοχής θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός να μην απέχει πολύ από την δεδηλωμένη των 151 εδρών. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως φέρεται να εκτιμούν και στην Κουμουνδούρου, ότι ένας αριθμό 145 με 146 εδρών θα ήταν μια καλή βάση για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο θα απάλλασσε το ΜέΡΑ25 από την πλήρη ευθύνη  μιας συγκυβέρνησης, αλλά και από το να χρεωθεί τον μη σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και την προσφυγή σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα έχει πολιτικό κόστος και για το ίδιο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Αργεί η εκεχειρία, πλησιάζει ο γενικευμένος εμφύλιος στο Σουδάν

Μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Qatar-gate – Τι αλλάζει για την άσκηση lobbying από πρώην μέλη του

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago