«Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι…» λέει η παροιμία και η περίπτωση της Λιβύης φαίνεται να την επαληθεύει. Παρά την ανάμιξη όλων των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, αλλά και γειτονικών χωρών ή ίσως εξαιτίας και αυτής οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, τελικά αναβλήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ετσι το «δημοκρατικό ξημέρωμα» μάλλον αργεί. Νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους ορίστηκε η 24η Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να μπορεί κανείς να πάρει όρκο ότι θα γίνουν και τότε. Η αναταραχή που επικρατεί στη χώρα μάλλον δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ως λόγος της αναβολής από τις αρχές της χώρας αναφέρονται σημαντικές νομικές ελλείψεις, που έθεταν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ουσιαστικά το κλίμα έμοιαζε πολεμικό και οι ελπίδες για πραγματική ειρήνευση της βορειοαφρικανικής χώρας, που ενδιαφέρει πολύ την ΕΕ σε σχέση και με το μεταναστευτικό είναι μάλλον περιορισμένες. Τα τελευταία χρόνια, το κράτος έχει εξελιχθεί στη σημαντικότερη χώρα διέλευσης για μετανάστες, που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, και οι Ευρωπαίοι έχουν αναγκαστεί να κάτσουν «ατύπως» στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους κυκλωμάτων δουλεμπορίας.
Oι διάφοροι πολέμαρχοι που συνεχίζουν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές της χώρας προσπάθησαν να επηρεάσουν την διαδικασία, όχι πάντα με τη δύναμη της πειθούς και μόνο. Περίπου τρία εκατομμύρια από τα επτά συνολικά, που ζουν στη χώρα είχαν προλάβει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.
Ηδη την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εκφράσει ανησυχία παρατηρώντας τις μετακινήσεις στρατευμάτων στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική και διαφαίνονται νέες αναταραχές. Η Λιβύη θεωρείται, παρά την τυπική εκεχειρία που ισχύει από τον Οκτώβριο, μια από τις πιο «επικίνδυνες χώρες» του κόσμου.
Είχαν προηγηθεί αψιμαχίες των διαφόρων «παρατάξεων» για τον εκλογικό νόμο, τους μεμονωμένους υποψηφίους και τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Σχεδόν 100 άτομα είχαν υποβάλει αίτηση για το αξίωμα του προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που προσπάθησε προ μηνών να καταλάβει την Τρίπολη με τα στρατεύματά του, του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Αλ Καντάφι ενός γιου του πρώην δικτάτορα, ο οποίος κατηγορείται ότι υποστήριξε τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πατέρα του, ενώ πάντα αμφιλεγόμενη είναι και η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμιντ Ντμέιμπα, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ήταν υποψήφιος, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη…
Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν υπήρχε πάντως επίσημος οριστικός κατάλογος υποψηφίων. «Δεν υπήρχε χρόνος προεκλογικής εκστρατείας, οι Λίβυοι δεν ξέρουν ποιον ψηφίζουν, ποια είναι τα προγράμματά τους, αν έχουν, επομένως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια εκλογική διαδικασία αυτού του μεγέθους», δήλωσε η Αμάντα Κάντλετς, μέλος του Συμβούλιου Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
Από την άποψη του ΟΗΕ, οι εκλογές θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και ξένες κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που έχουν κατά καιρούς συγκαλέσει διεθνείς διασκέψεις για το θέμα της Λιβύης, κατέγραψαν τώρα με έκδηλη αμηχανία τη νέα εξέλιξη.