Κόσμος

Τα παιχνίδια της γάτας με το ποντίκι στη Σινική Θάλασσα

Σε μια διέλευση ρουτίνας στο στενό της Ταϊβάν προχώρησε την Κυριακή το αμερικανικό αντιτορπιλικό Milius, διαπλέοντας, όπως ανακοίνωσε ο έβδομος στόλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σε ύδατα «όπου έχει εφαρμογή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης βάσει του διεθνούς δικαίου». Η διέλευση αυτή έγινε, ωστόσο, μόλις μία εβδομάδα μετά την ευρείας κλίμακας άσκηση που έκαναν στην περιοχή το κινεζικό πολεμικό ναυτικό και η κινεζική αεροπορία.

Το Milius «έκανε διέλευση ρουτίνας στο στενό της Ταϊβάν» χθες Κυριακή, ανέφερε ο 7ος στόλος του αμερικανικού ΠΝ σε ανακοίνωσή του, κινήθηκε σε ύδατα «όπου έχει εφαρμογή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης βάσει του διεθνούς δικαίου». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το αντιτορπιλικό διήλθε από «διάδρομο στο στενό εκτός των χωρικών υδάτων» των κρατών της περιοχής, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, ο στρατός των ΗΠΑ «πετάει, πλέει και επιχειρεί όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Η διέλευση του Milius από την περιοχή και η ανακοίνωση του έβδομου στόλου αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, την οποία δεν έχει καταφέρει ακόμη να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα, από την επανάσταση του Μάο το 1949. Επιδιώκει, ωστόσο, την επανένωση, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία αν είναι απαραίτητο, και αντιμετωπίζει με δυσαρέσκεια την αυξανόμενη προσέγγιση που σημειώνεται τα τελευταία έτη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, με την Ουάσιγκτον να της παρέχει μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη και να διαδραματίζει ουσιαστικά ρόλο προστάτιδας δύναμης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, το Πεκίνο κατάγγειλε ως «παράνομη παρείσφρηση» τη διέλευση του USS Milius σε περιοχή κοντά στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, τα οποία επίσης διεκδικεί. Σήμερα, η ανατολική διοίκηση των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε ότι παρακολούθησε στενά το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως προκαλεί θόρυβο για το γεγονός.

Στην ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος της διοίκησης ανατολικού θεάτρου του κινεζικού στρατού ανέφερε ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «διατηρούν μόνιμα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης», «προστατεύοντας με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Οι ειδήσεις σήμερα

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Οι συνέπειες στον φόρο εισοδήματος

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής στις δημοτικές κοινότητες – Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Πλησιάζουν τους 100 οι νεκροί στο Σουδάν – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago