Κόσμος

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Σουδάν – Αναφορές για 15 εγκλωβισμένα άτομα σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Ένα βήμα πριν μια γενικευμένη εμφύλια σύρραξη βρίσκεται το Σουδάν , όπου για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την παραστρατιωτική οργάνωση RSF. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σύγκρουση που μπορεί να προσωποποιηθεί στην διαμάχη των δύο ισχυρών ανδρών που προέκυψαν από το πραξικόπημα: τον στρατηγό Μπουρχάν που ηγείται του στρατού και τον στρατηγό Ντάγκλο ή «Χαμέτι» που είναι ο επικεφαλής των RSF.

Οι νεκροί ανέρχονται ήδη σε δεκάδες (56) και οι τραυματίες σε εκατοντάδες (595), ενώ την ίδια ώρα οι αντιμαχόμενες πλευρές προβαίνουν σε αντικρουόμενους ισχυρισμούς σχετικά με το ποιος ελέγχει στρατηγικές εγκαταστάσεις. Η διεθνής κοινότητα καλεί τις δύο πλευρές να αποφύγουν την χρήση βίας και να προσέλθουν σε διάλογο. Όπως ανέφερε όμως το Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το Χαρτούμ, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δείχνουν καμία διάθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών και για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε, πάντως, πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες που προέρχονται από την αφρικανική χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Η σύρραξη αποκτά δυστυχώς και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς, τις τελευταίες ώρες,  υπάρχουν αναφορές για 15 Έλληνες εγκλωβισμένους στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ALPHA, δημοσιογράφος του σταθμού ήρθε σε επικοινωνία με κάποιους Έλληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη ξαφνικά και έκτοτε δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί στην εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Η ελληνορθόδοξη Μητρόπολη βρίσκεται άλλωστε σε μια περιοχή-στόχο, καθώς εκεί γύρω στεγάζονται πολλά υπουργεία.

Μιλώντας στον Alpha, ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, επιβεβαίωσε ότι στη Μητρόπολη βρίσκονται 15 εγκλωβισμένα άτομα. «Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θλιβερό περιστατικό του τραυματισμού δύο Ελλήνων από έκρηξη ρουκέτας. «Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ειδήσεις σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το αρνί και το κοκορέτσι

Εκλογές στην Τουρκία: Νέα ανατροπή στις δημοσκοπήσεις

Τσίπρας: Μέρες ελπίδας είναι και οι σημερινές για το λαό μας, που προσδοκά Ανάσταση συλλογική

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago