Πολιτική

Τα σενάρια για τις έδρες – Πόσους βουλευτές βγάζει κάθε κόμμα με βάση την τελευταία δημοσκόπηση

Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη επίσημα, τα κομματικά επιτελεία ωστόσο έχουν βάλει τα “κομπιουτεράκια” στο τραπέζι και με βάση τις δημοσκοπήσεις υπολογίζουν τις έδρες που θα καταλάβουν στη Βουλή. Οι εκλογές με την απλή αναλογική θα καθορίσουν άλλωστε τις όποιες μετεκλογικές συνεργασίες, εάν υπάρξουν, ή την προσφυγή σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στην έρευνα του Απριλίου (για τα «Παραπολιτικά»), η ΝΔ προηγείται με 31,4% στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίσετε την Κυριακή 21 Μαΐου;» και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,8%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 9,5%, το ΚΚΕ με 6,3%, η Ελληνική Λύση με 3,3%, το ΜέΡΑ25 με 3,2% και οριακά εκτός Βουλής με 2,7% οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.

Στη βάση αυτής της μέτρησης, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και εφόσον ο Άρειος Πάγος απαγορεύσει στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη τη συμμετοχή στις εκλογές, «η εκτίμηση για την κατανομή των εδρών με προβολή της δημοσκόπησης της GPO στα έγκυρα με απλή αναλογική και με τα εκτός Βουλής κόμματα στο 8,7% είναι η εξής: 117 έδρες για τον Μητσοτάκη, 100 για τον Τσίπρα, 35 για τον Ανδρουλάκη, 24 για τον Δημήτρη Κουτσούμπα και από 12 έδρες για τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Με δεδομένο ότι αποκλείεται ένας μεγάλος συνασπισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τότε παρά την πολιτική αδυναμία τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνηση, με βάση τη δύναμη των κομμάτων, είναι δύο. Το πρώτο σενάριο αφορά την προοπτική συνεργασίας πρώτου και τρίτου κόμματος, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με 152 έδρες. Το δεύτερο σενάριο οδηγεί σε συνεργασία χωρίς το πρώτο κόμμα, η οποία απαιτεί σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 αλλά και του ΚΚΕ, που θα συγκέντρωναν 171 έδρες. Το σενάριο αυτό δείχνει ωστόσο ανέφικτο, όχι τόσο εξαιτίας των διαφορών των προαναφερόμενων κομμάτων, που ενδεχομένως να μετριαστούν μετά τις εκλογές, αλλά επειδή έχει απορριφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει απορρίψει μια «κυβέρνηση ηττημένων».

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση στην περίπτωση που οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη κατέλθουν στις εκλογές και μπουν στη Βουλή οι εκτιμήσεις για τις έδρες αλλάζουν δραστικά. Υπό αυτήν την συνθήκη, στο πρώτο σενάριο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς κινούνται οριακά στις 147 έδρες. Αντιθέτως, αριθμητικά, ο σχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα τρία κόμματα θα έφτανε στις 165 έδρες.

Σε ό,τι αφορά εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η προβολή της ίδιας δημοσκόπησης και με τα εκτός Βουλής κόμματα στο 8,7%, δίνει ελπίδες στη ΝΔ για 142 έδρες, στον ΣΥΡΙΖΑ σε 86, στο ΠΑΣΟΚ σε 31, στο ΚΚΕ σε 20, στην  Ελληνική Λύση σε 11 και στο ΜέΡΑ 25 σε 10.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη

Στο έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας

Μαύρα μεσάνυχτα υπέγραψε ο Μακρόν τον νόμο για το συνταξιοδοτικό – Οργή από αντιπολίτευση και συνδικάτα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago