Πολιτική

Επιμένει στην αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης – Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα για το πρόγραμμά του

«Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και µε έναν απρόβλεπτο γείτονα, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, µε σαφή πορεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται «μια κυβέρνηση που θα μπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να δρα συντονισμένα».

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «λάθος επιλογές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω. Να ζήσουμε νέες περιπέτειες, τις οποίες όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε» και αμέσως μετά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «εάν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρµόσει έστω και ένα µέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αµέσως σε νέο µνηµόνιο».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πολύ απλά, δεν µπορούν να χρηµατοδοτηθούν σήµερα από µια χώρα η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη και πρέπει να συµµορφωθεί µε δηµοσιονοµικούς κανόνες. Θα µας οδηγούσε µε νοµοτελειακή βεβαιότητα σε τέταρτο µνηµόνιο η εφαρµογή αυτών των µέτρων».

Αναφερόμενος στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το κόμμα του Κασιδιάρη είπε ότι αυτό έγινε για να υψωθεί ένα δηµοκρατικό ανάχωµα «στην επανεµφάνιση του αυταρχισµού και του αίµατος κάτω από νέες µάσκες», κατηγορώντας και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα ότι «φαίνεται πως τυφλωµένος από το παραταξιακό µίσος του, πιστεύει ότι, κλείνοντας το µάτι στους φασίστες και στο περιθώριο, θα βλάψει τη Νέα ∆ηµοκρατία. Αλλά βλάπτει την ίδια τη ∆ηµοκρατία. Γιατί και άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε µε τη φωτιά. Μαζί µε τη Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν το 2015 την εκλογή Προέδρου, για να προκαλέσουν εκλογές. Μαζί ψήφισαν «Οχι» στο δηµοψήφισµα της “κωλοτούµπας”».

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα και ειδικά τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια, «ώστε µετά τις εκλογές, αν µπορούµε, να πιάσουµε ξανά το νήµα, έχοντας ως γνώµονα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο». Υποστήριξε επίσης ότι από την ημέρα της εκλογής του επιδίωξε να έχει µε την Τουρκία έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, µε σκοπό να αντιµετωπιστεί το βασικό ζήτηµα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διμερών διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, το οποίο «δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για να γίνει όμως συζήτηση με την Τουρκία, όπως είπε, προϋπόθεση είναι σε «αυτή τη διαφορά να µην προστίθενται και να µην µπαίνουν στο τραπέζι από την «πίσω πόρτα» ή ενδεχοµένως και από την «µπροστά πόρτα» θέµατα τα οποία καµία ελληνική κυβέρνηση δεν θα µπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα συζητήσει µε την Τουρκία». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα «ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε την κυριαρχία, µε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Αυτά τα ζητήµατα είναι έξω από το πλαίσιο οποιασδήποτε συζήτησης, δεν µπαίνουν στη ζυγαριά, δεν πάµε να κάνουµε ένα συνολικό «παζάρι» για να τα βρούµε µε την Τουρκία. Έχουμε µια µεγάλη διαφορά. Αυτή πρέπει να αντιµετωπίσουµε. Μπορεί να λυθεί ένα τέτοιο ζήτηµα µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Αλλά και στην περίπτωση που δεν µπορέσουµε να λύσουµε αυτή τη διαφορά, µπορούµε να συµφωνήσουµε µε την Τουρκία ότι δεν χρειάζεται να έχουµε εχθρικές σχέσεις».

Οι ειδήσεις σήμερα

Εφορία: Σε ποιους μοιράζει 200.000 «ραβασάκια» για ρυθμίσεις

Πόρισμα-φωτιά από την LIBE για το Κράτος Δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Επιταχύνεται το τέλος της ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago