Την Ρωσία θα επισκεφθεί την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, την ώρα που το Πεκίνο, με αφορμή και την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δέχεται πιέσεις, προκειμένου να επηρεάσει πιο ενεργά τη Μόσχα σχετικά με την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Οι προθέσεις των Ευρωπαίων έγιναν ιδιαιτέρως εμφανείς και στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών με την Γερμανίδα ομόλογό του, στην οποία ο Τσιν Γκανγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου να συνεργαστεί με το Βερολίνο στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο. Ο Κινέζος υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι ένα τεχνητό φρένο στην συνήθη οικονομική και εμπορική συνεργασία θα ήταν αντιπαραγωγικό.
Ο Τσιν αναφέρθηκε και στην ουκρανική κρίση, για την οποία το Πεκίνο έχει καταθέσει ήδη μια διαμεσολαβητική πρόταση, η οποία, ωστόσο δεν προχώρησε. Ο Κινέζος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη με την ελπίδα όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κρίση θα παραμείνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα. «Η πρότασή μας, συνοψίζεται σε ένα σημείο, δηλαδή να πείσουμε και να προωθήσουμε τις συνομιλίες, και δεν θα κάνουμε τίποτα για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά» ανέφερε.
Η Γερμανίδα υπουργός, όπως και η ΕΕ, δεν δείχνουν να καλύπτονται πάντως από μια τόσο ανοιχτή τοποθέτηση και έθεσαν πιο πιεστικά το θέμα. Το Πεκίνο θα πρέπει να «καλέσει την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο» είπε η Αναλένα Μπέρμποκ, κρίνοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα». Διερωτήθηκε μάλιστα «γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αυτό το αίτημα».
Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, αν η Κίνα δεν συμβάλει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα στηρίζεται στην απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος».
Η Μπέρμποκ δεν στάθηκε όμως μόνο στην ουκρανική κρίσης, καθώς έθεσε και το θέμα της Ταϊβάν, προειδοποιώντας μάλιστα κατά του «καταστροφικού σεναρίου» μιας κλιμάκωσης στην περιοχή. Τονίζοντας ότι από το Στενό της Ταϊβάν διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, προειδοποίησε την Κίνα για την αντίθεση της Γερμανίας στη χρήση στρατιωτικής βίας και επισήμανε ότι «μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους».
Στο θέμα της Ταϊβάν αναφέρθηκε και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Πεκίνου για την «αρχή της Μιας Κίνας», για την οποία είπε ότι αν οι άλλες χώρες θέλουν να την σεβαστούν, τότε η σωστή κίνηση είναι να αντιταχθούν αποφασιστικά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Σημειώνεται ότι η Κίνα πραγματοποίησε πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο χαρακτηρίζει κινεζική επαρχία.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…