Πολιτική

Η δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου και το εκλογικό ντέρμπι

Η αυξητική τάση που εμφανίζει, στην 13η έκδοση των Εκλογικών Τάσεων που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το ποσοστό των “Λοιπών Κομμάτων” και του “Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ” κάνουν ακόμη πιο κρίσιμο το εκλογικό ντέρμπι της 21ης Μαΐου. Ειδικά, εάν ληφθούν υπόψη τα ευρήματα σχετικά με την συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και την προϊστορία των ψηφοφόρων που εντάσσονται σε αυτήν την δεξαμενή.

Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό που καταγράφουν τα Λοιπά Κόμματα ανέρχεται πλέον στο 8,8% από 7,6%, που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ το “Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ” βρίσκεται πλέον στο 15,4% από 13,3%. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την προέλευση όσων εμφανίζονται στην έρευνα ως αναποφάσιστοι υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική διάσταση.

Παρατηρείται ότι η ΝΔ έχει κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερους πρώην ψηφοφόρους της στην αποκαλούμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και ναι μεν αυτό μπορεί να εξηγηθεί με την δυσαρέσκεια που αισθάνονται αρκετοί πολίτες με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, από την άλλη όμως, θεωρητικά, μπορεί να αποκαλέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για το κυβερνών κόμμα.

Με βάση τα ευρήματα, η ΝΔ, η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, έστω και με την μικρότερη διαφορά από το 2019, έχει έναν χώρο από τον οποίο μπορεί, προοπτικά, να αντλήσει περισσότερους δυνάμει ψηφοφόρους. Εδώ όμως υπεισέρχεται η παράμετρος του αν μπορεί ο Μητσοτάκης, μέσα στην γενικότερη πτωτική τάση του ίδιου και της ΝΔ, να γυρίσει το παιχνίδι.

Από τα ευρήματα προκύπτει, άλλωστε, ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, αυξήθηκε το ποσοστό των προερχόμενων από τη ΝΔ ψηφοφόρων που ανήκουν στη «γκρίζα ζώνη» και αντιθέτως μειώθηκε δραστικά εκείνο των  προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται αντιστρόφως ανάλογα και στα ποσοστά συσπείρωσης των δύο κομμάτων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό από τη ΝΔ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όμως και το εύρημα ότι, παραλλήλως, αυξάνεται και το ποσοστό εκείνων των αναποφάσιστων που προέρχονται από την ίδια «γκρίζα ζώνη» του 2019 και σήμερα παραμένουν σε αυτήν. Αυτό δείχνει ότι σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος παγιώνεται, και μάλιστα αυξητικά, η πρόθεση της μη συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες. Η ένδειξη αυτή καθιστά ακόμη πιο αβέβαιο το αν το συγκεκριμένο τμήμα των ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες. Εάν όμως αποφασίσει τελικά να πάρει μέρος στη διαδικασία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθεί το τι θα ψηφίσει, παρά την γενικότερη τάση αυτής της ομάδας να εκφράζει αρνητική διάθεση συνήθως προς την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Εξηγήσεις για τις καταγγελίες Τζανερίκου ζητά από τον πρωθυπουργό ο Τσίπρας – Νέες βολές κατά Ντογιάκου

Πολιτική και κοινωνική Ανάσταση στις 21 Μαΐου ζήτησε από την Κεφαλλονιά ο Αλέξης Τσίπρας

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τα Εθνικά και την εξωτερική πολιτική την ώρα της συνέντευξης Δένδια

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago