Πολιτική

Τα αμείλικτα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τις καταγγελίες Τζανερίκου – Τι απαντά η κυβέρνηση

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση της τροπολογίας για τον αποκλεισμό από τις εκλογές του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, όπως κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το γεγονός δε, ότι χρειάστηκε νέα τροπολογία και μάλιστα στο τελευταίο νομοθέτημα της παρούσας κυβέρνησης, έρχεται μάλλον να επιβεβαιώσει αυτές τις αντιδράσεις.

Πολύ περισσότερο, όταν η εξέλιξη αυτή, η δεύτερη τροπολογία, κρίθηκε απαραίτητη, εξαιτίας των χειρισμών που έκανε ο Ηλίας Κασιδιάρης, τοποθετώντας αρχηγό του κόμματός του τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Η δυνατότητα δε του Κασιδιάρη να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έδωσε νέα τροφή στην πολιτική αντιπαράθεση, εκθέτοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει άλλωστε και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, καθώς ο πρόεδρός του, Δημήτρης Βερβεσός, ζητά εξηγήσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του ότι «δεν φταίει η κυβέρνηση που μπορούσε ένας κρατούμενος να έχει ήχο, να έχει εικόνα και να μιλάει μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους Έλληνες πολίτες, αλλά φταίει ένας δικηγόρος που έπαιρνε μαγνητικά ή άλλα μέσα οπτικοακουστικά και τα μετέδιδε στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης τον καλεί «να κάνει δημόσια καταγγελία με αναφορά έγγραφη» διαφορετικά θα ζητήσει «από τον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου αυτεπάγγελτα να επιληφθεί και να καλέσει τον κ. Γεωργιάδη ως μάρτυρα για να μας πει ποιος είναι αυτός ο δικηγόρος που κάνει τέτοιου είδους παράνομες και μη συμβατές με τον κώδικα δεοντολογίας δικηγόρων πράξεις».

Η βόμβα Τζανερίκου

Την ίδια ώρα, οι νέες καταγγελίες του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και Προέδρου του Α1 Τμήματος, Χρήστου Τζανερίκου, ότι και δεύτερος Ανώτατος Κυβερνητικός παράγοντας, εκτός από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προσπάθησε να τον επηρεάσει για να αποκλειστεί το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.  Η καταγγελία μάλιστα ότι με τις παρεμβάσεις τους οι κυβερνητικοί παράγοντες του «ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!» δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην καταγγελλόμενη κυβερνητική παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι ο Ανώτατος Δικαστής παραιτήθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά τις αρχικές δηλώσεις του, οι οποίες προκάλεσαν θόρυβο και κρίσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν «αντιθεσμική» τη στάση του. Ο ίδιος πάντως, αν και διέψευσε ότι δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί, διευκρίνισε ότι «Δεν θα προέβαινα στην πρώτη δήλωσή μου, την Κυριακή, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε χθες ότι η συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκου ήταν στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου. Σήμερα, μετά τις νέες καταγγελίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει σε αυτήν την θέση, διαψεύδει, ωστόσο, τις καταγγελίες για παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, προκειμένου να βοηθήσει (ο Ανώτατος Δικαστής) να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές.

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό

«Την ώρα που φέρνεις μια διάταξη που αφορά και σε δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου, οφείλεις να έχεις τη γνώμη και άποψη του ανώτατου δικαστηρίου. Τι σχέση έχε αυτό με όλα τα απίθανα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα; Καμία. Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα, ούτε έγιναν ούτε θα μπορούσαν να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαψεύδοντας οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Με αφορμή πάντως τις καταγγελίες του Ανώτατου Δικαστικού ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο». «Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;» ρωτά  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τέλος ότι «σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς​»

Οι ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης για τροπολογία Κασιδιάρη: Στη Βουλή κάναμε το καθήκον μας, τώρα η ευθύνη είναι της δικαιοσύνης

Τσίπρας: O καταναλωτής ανεβαίνει Γολγοθά – Οι ειρωνείες για αρνί Porsche δεν είναι αποδεκτές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago