Πολιτική

Η τροπολογία πέρασε, το πρόβλημα θα λυθεί;

Στη Βουλή έχει μεταφερθεί από το πρωί η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την τροπολογία για τον αποκλεισμό του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογικές διαδικασίες. Μια αντιπαράθεση, οι πτυχές της οποίας είναι ήδη γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες, με όλα τα κόμματα να βάλουν κατά των κυβερνητικών χειρισμών.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο πολλοί υπουργοί έσπευσαν επίσης να εισάγουν τροπολογίες κυριολεκτικά του τελευταίου λεπτού. Η κυβέρνηση έφερε εκατοντάδες σελίδες με άρθρα προς ψήφιση, κάποια από τα οποία μάλιστα τροποποιούν ακόμη και νομοθετήματα της προηγούμενης εβδομάδας!

Αυτό είναι το ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. Το άλλο είναι η απουσία του πρωθυπουργού, από αυτήν την τελευταία συζήτηση πριν το κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα και την συζήτηση του τελευταίου νομοθετήματος της κυβέρνησής του. Την απουσία του πρωθυπουργού σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνδυάζοντας την και με την αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά την διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο.

 «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη βουλή. Δε θέλει άλλες. Δε θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνέχισε μάλιστα σε χιουμοριστικό τόνο και μιας και νωρίτερα είχε μιλήσει ο υπουργός Εσωτερικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «αφού είστε καλός ρήτορας κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο», εννοώντας το debate.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της με αιχμές για την οικονομική και κοινωνική πολιτική και επιδόθηκε σε μια αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος σχετικά με την επιτυχημένη κατά τον πρωθυπουργό διακυβέρνηση την τετραετία που διανύουμε. Σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί έστω και την τελευταία στιγμή, όπως είπε, και να ψηφίσει την τροπολογία που εξαρχής είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρά πυρά δέχθηκε η κυβέρνηση και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές των κομμάτων, τόσο για την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη όσο και για τις υπόλοιπες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα γίνει συνεργός στην ηρωοποίηση του Ηλία Κασιδιάρη και ότι θα δώσει τη μάχη κατά των ναζιστικών μορφωμάτων στην κάλπη και στις κινητοποιήσεις.

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα υπήρχε καν θέμα συζήτησης σήμερα, «αν είχε ολοκληρωθεί η δίκη της φασιστικής οργάνωσης μέχρι τον γ’ βαθμό και είχε βγει μία οριστική και αμετάκλητη απόφαση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων». Οι ίδιοι χαρακτήρισαν υποκρισία τις σημερινές διαδικασίες και επέκριναν την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου «να αξιοποιείται η υπόθεση και να παίζονται παιχνίδια από τα δύο μεγάλα κόμματα».

Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα ψηφίσει την τροπολογία, εγκλωβισμένο από την πρώτη ψήφο του, δεν πιστεύει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητά της και εκφράζει επίσης διαφωνίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Καλεί, ωστόσο, σε σύμπραξη όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για να αποτραπεί με κάθε θεσμικό μέσο η είσοδος εγκληματικών ναζιστικών στοιχείων στην Βουλή.

Οι ειδήσεις σήμερα

ΠΑΣΟΚ: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακή ευκαιρία ή ως προεκλογικό τέχνασμα

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: δεν θα επιτρέψουμε η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού»

Τσίπρας προς κυβέρνηση: Σοβαρευτείτε και ψηφίστε την τροπολογία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago