Πολιτική

Τα μέτωπα που άνοιξε η τροπολογία για τον Κασιδιάρη και οι απώλειες της Ν.Δ. προς τα δεξιά στη Βόρειο Ελλάδα

Πολλαπλά μέτωπα άνοιξε η κυβέρνηση με τις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε με στόχο να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδοχικές νομοθετήσεις τροφοδότησαν πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα σχετικά με τους δέοντες νομοθετικούς χειρισμούς παρότι επί της αρχής συμφωνούν με την απαγόρευση, ενώ έφεραν και ηγετικά στελέχη της Δικαιοσύνης σε αντιπαράθεση με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση την οποία κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, από συνταγματολόγους αλλά και από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Χρήστο Τζανερίκο ο οποίος μίλησε δημόσια για  «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου», ενώ έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη που έχει στο “στόχαστρο” τον ίδιο!».

Κατά της δήλωσης του κ. Τζανερίκου τοποθετήθηκαν αρκετοί συνταγματολόγοι, μεταξύ αυτών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Λαζαράτος, ο Αντώνης Μανιτάκης κ. ά.

Η νέα ρύθμιση προωθήθηκε με στόχο να κλείσει την πόρτα σε πιθανή παράκαμψη της απαγόρευσης που είχε θεσπιστεί με προηγούμενη τροπολογία τον Φεβρουάριο, μέσω της ανάληψης της προεδρίας του κόμματος «Έλληνες» από τον πρώην αντεισαγγελέα  του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο. 

Διαρροές από τη Ν.Δ. προς την ακροδεξιά

Η εικόνα αυτή τροφοδοτεί την ακροδεξιά, γεγονός που φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση και από εκλογική σκοπιά, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει διαρροές προς τα δεξιά της, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα. 

Στη Μακεδονία, σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές ενισχύεται σημαντικά η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου -σε σημείο να καταγράφεται ως τρίτο κόμμα σε ορισμένες περιοχές- αλλά και άλλες ακροδεξιές δυνάμεις που καταγράφουν καλύτερα ποσοστά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Η ρύθμιση Βορίδη

Με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ότι η κρίση για τη συμμετοχή του κόμματος θα πρέπει να γίνει από την ολομέλεια του Α τμήματος του Αρείου Πάγου, γεγονός που ο κ. Τζανερίκος κατήγγειλε ως αντισυνταγματική παρέμβαση στο δικό του έργο. 

Η νέα τροπολογία του υπ. Εσωτερικών ήρθε να «διορθώσει» την προηγούμενη ρύθμιση του περασμένου Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία για την κατάρτιση συνδυασμού που θα συμμετέχει στις εκλογές, θα πρέπει «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα». Για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, κλήθηκε να αποφασίσει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. 

Η τροπολογία εγκρίθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει δική του τροπολογία, στην οποία αναφερόταν ρητά ότι η διάταξη πρέπει να αφορά εγκληματικές οργανώσεις με ρατσιστικό ή νεοναζιστικό κίνητρο. 

Η Κουμουνδούρου διαφώνησε έντονα και με την υπερεξουσία στον Αρειο Πάγο, ο οποίος θα μπορεί να κρίνει αν ένα κόμμα είναι δημοκρατικό ή όχι και υπογράμμισε την ανάγκη η τελική διάταξη να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Την ξεκάθαρη διαφωνία τους είχαν εκφράσει ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. 

Οι συνταγματολόγοι

Βασικό σημείο διαφωνίας των κομμάτων αλλά και συνταγματολόγων όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος με την τροπολογία, ήταν η ανάθεση στον Άρειο Πάγο του ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας, με το σκεπτικό ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του ενώ θα μπορούσε μελλοντικά να αποκλείσει άλλους συνδυασμούς. 

Όταν το κόμμα «Έλληνες» επιχείρησε να αποφύγει το «μπλόκο», βάζοντας ως επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο και μπροστά στον κίνδυνο να συμμετάσχει τελικά το κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη στις εκλογές, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησε σε μια νέα τροπολογία, προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση επιβάλλοντας την υποχρεωτική συμμετοχή στην απόφαση της ολομέλειας του Α τμήματος του Αρείου Πάγου.

Αντιδράσεις

Άμεσες ήταν όχι μόνο οι αντιδράσεις των κομμάτων, αλλά και των συνταγματολόγων στη νέα κυβερνητική απόφαση: εξαπολύοντας ευθείες βολές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, έκαναν μεταξύ άλλων λόγο για «ατυχή ανάθεση» αλλά και για «αδιανόητη» κίνηση. 

Ως (μέχρι στιγμής) αποκορύφωμα στην υπόθεση ήρθε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου και προέδρου του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος  μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση», που «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου». 

Τόνισε επίσης ότι η επίμαχη ρύθμιση στοχοποιεί τον ίδιο: «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος». 

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε την μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα, σε αυτήν την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη».

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι «Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν». 

Στη συνέχεια προσθέτει πως «παρά ταύτα, ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα». 

Η δήλωση Βορίδη

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».

Ανέφερε μάλιστα ότι : «Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν. Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή.

Είναι δε μάλλον ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού.

Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης, αντιθέτως κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει ότι προφανώς δεν μπορώ να την προδικάσω αλλά εξήγησα τον λόγο που κατέστησε αναγκαία την ήδη υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση. Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν θα υπήρχε δυνατότητα της σχετικής κρίσεως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου» .

Δήλωση Βενιζέλου

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για «αδιανόητο θεσμικά δημόσιο διάλογο», προτείνοντας να «οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του» και αναφέροντας ότι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.  

Ειδήσεις σήμερα

 

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, χωρίς τη θηλειά της επιτροπείας

Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η τροπολογία για Κασιδιάρη λέει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου – Στις δημοκρατίες νομοθετεί η βουλή όχι οι δικαστές απαντά ο Βορίδης

Μόνο προεκλογικά οι προγραμματικές συζητήσεις για συνεργασία επιμένει ο Βαρουφάκης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago