Πολιτική

Μετά τις γιορτές σχεδιάζει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα νέα μέτρα

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να φαντάζει σαν την επικείμενη «τέλεια καταιγίδα» και τα «καμπανάκια» των επιστημόνων για επικράτησή της στην Ελλάδα κατά την περίοδο των γιορτών, τα νέα μέτρα καθώς φαίνεται, οσονούπω, θα είναι αναπόφευκτα. Το ερώτημα που γεννάται βέβαια, τουλάχιστον σε μια μερίδα πολιτών, είναι μήπως είναι πολύ αργά γιατί όπως επισημαίνουν ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες η κυβέρνηση λειτουργεί με καθυστερήσεις με το επιχείρημα να περάσουν τα Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην ίδια θέση και προφανώς δεν θέλουν να καταστρέψουν τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι όλοι μιλούν για μέτρα αλλά όχι, τουλάχιστον, τα Χριστούγεννα. Το πώς θα φτάσουμε την Πρωτοχρονιά, θα το δούμε.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα μοιάζουν αναπόφευκτα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία βέβαια θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εξέλιξη της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα σενάρια που μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το περασμένο καλοκαίρι στα νησιά τα οποία παρουσίαζαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Ακόμη, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο το οποίο θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης.

Παράλληλα, εξετάζεται και η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Άλλωστε, το στίγμα των προθέσεων του έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι με την αυγή του νέου έτους, «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα αυτά όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα».

Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι δεν τίθεται ζήτημα καθολικού lockdown, ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια κατάσταση δυναμική, τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι σε συνάρτηση με τα επιδημιολογική στοιχεία θα υπάρχουν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago