Πολιτική

Για ερασιτεχνισμό και χορηγία της ακροδεξιάς κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση με αφορμή την τροπολογία για τον Κασιδιάρη

Οι διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς την ακροδεξιά, οι οποίες ενισχύουν το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη, όπως έχει καταγραφεί και δημοσκοπικά, προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο για το Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται να απαντήσει με μια νέα παρέμβαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών φέρνει, ίσως και σήμερα, νέα τροπολογία για τον αποκλεισμό κομμάτων, επικεφαλής των οποίων είναι πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ερασιτεχνισμούς και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προβαίνει σε συνταγματικές ακροβασίες που θα τον καταστήσουν σε χορηγό της Ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η νέα τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και να ψηφιστεί μέχρι την Μεγάλη Τρίτη. Αυτή η ενέργεια θα είναι, ωστόσο, η τέταρτη διορθωτική κίνηση, στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα και έρχεται μετά την ντρίπλα Κασιδιάρη να βάλει επικεφαλής του κόμματος τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο .

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγχέονται. Το ένα είναι οι πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική ψήφος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι κάθε φορά οι πολιτικές που ακολουθούν με το πόσο οικοδομούν μια κοινωνική συνοχή. Οικοδομούν μία συνείδηση η οποία επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν με έναν τρόπο που υπερασπίζονται την πραγματικότητα, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος να το πω έτσι στην πραγματικότητα προφανώς και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικές προτάσεις. Αποτελεί ένα είδος τυφλής διαμαρτυρίας και ναι, χρήζει πολιτικής αντιμετωπίσεως».

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το θέμα με τον Κασιδιάρη, έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις. ‘Αρα λοιπόν εδώ αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν».

Στο σημείο αυτό, ο κ Βορίδης υποστήριξε: «η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα να συζητήσουμε λοιπόν το πρώτο που είναι σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις και μπορούμε να συζητάμε πολύ γι αυτό, είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το δεύτερο που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας, θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις και «με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται σε χορηγό της Ακροδεξιάς».

«Όταν προειδοποιούσαμε για τις συνταγματικές ακροβασίες του κ. Μητσοτάκη με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο ίδιος μαζί με το ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν μία τροπολογία που αποδεικνύεται δυστυχώς φιάσκο» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. Προσθέτει επίσης ότι «έναν μήνα μετά και ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, διαβλέποντας το αδιέξοδο, ετοιμάζεται να φέρει νέα τροπολογία για να καλύψει το εγκληματικό του λάθος, παρεμβαίνοντας όμως ευθέως στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του δικαστικού Σώματος που θα αποφασίσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης ότι «το μόνο που καταφέρνει (ο πρωθυπουργός) με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς» και τον κατηγορεί ότι «τελικά όχι μόνο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη Δημοκρατία, αλλά με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει την ανακοίνωσή του με την επισήμανση ότι «σε αυτήν την παρωδία (ο κ Μητσοτάκης) θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δεν άκουσε ούτε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβέρνηση; – Αναρμόδια η Μενδώνη για τα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

Χρέη προς το Δημόσιο: Ανοίγουν οι πλατφόρμες για τις 120 και 72 δόσεις – Αναλυτικά οι ρυθμίσεις οφειλών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago