Κόσμος

Εφοδο στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας επιχείρησαν φανατικοί αντιεμβολιαστές

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν να θωρακιστεί απέναντι στην «Ομικρον», αυξάνονται οι ανησυχίες για την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των αντιεμβολιαστών, το οποίο σε μια σειρά χώρες αποκτά ολοένα και πιο βίαια χαρακτηριστικά. Τελευταίο παράδειγμα η προσπάθεια ακροδεξιών στοιχείων να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, ένα περιστατικό που θύμισε την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο μετά την εκλογική του ήττα. Στη χώρα των 19 περίπου εκατομμυρίων το κίνημα αυτό είναι ιδιαίτερα επιθετικό, ενώ μόλις το 48% του πληθυσμού έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου.

Υποστηρικτές της ακροδεξιάς Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR) προσπάθησαν να εισβάλουν βίαια στο κτίριο του ρουμανικού κοινοβουλίου την Τρίτη. Το κόμμα αυτό επί ημέρες καλούσε σε διαδήλωση για να αποτρέψει την εισαγωγή του «πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού». Ο πρόεδρος του AUR, Γκεόργκε Σιμίον με εκκλήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και με τη βοήθεια εθνικιστικών τηλεοπτικών σταθμών, ζητούσε από «ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού» να λάβουν μέρος στη διαδήλωση. Ο Σιμίον, το κόμμα του οποίου εκπροσωπείται στη Βουλή από πέρυσι, είχε ήδη πραγματοποιήσει «διαμαρτυρία» τη Δευτέρα μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, με επιθέσεις και προσβολές εναντίον των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων την οποία μετέδιδε ζωντανά στο Facebook.

Η διαδήλωση της Τρίτης στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες Ρουμάνοι μεταδιδόταν επίσης ζωντανά στο Διαδίκτυο μέσω διαφόρων καναλιών δεξιών ομάδων – όπως το λαϊκιστικό κίνημα που αυτοαποκαλείται «Κράτος της Ελευθερίας». Σε ορισμένες φάσεις της πάνω από 13.000 άτομα ήταν συνδεδεμένα για να την παρακολουθήσουν.

Μερικές δεκάδες κατάφεραν κάποια στιγμή να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής. Εγραψαν συνθήματα και έκαναν μικροζημιές στα αυτοκίνητα ενός Αμερικανού και Ιάπωνα διπλωμάτη που ήταν παρκαρισμένα εκεί.

Οι αξιωματικοί ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν μια έφοδο στο εσωτερικό του κοινοβουλίου. Ο ίδιος ο Σιμίον προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την συγκεκριμένη επίθεση. Ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τους κρατικούς θεσμούς. Η χωροφυλακή τέθηκε σε επιφυλακή και εκατοντάδες αστυνομικοί έφτασαν στο κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσουν την επίθεση.

Για μια ακόμα φορά σε διαδήλωση με τέτοιο περιεχόμενο συμμετείχαν πολυάριθμοι ορθόδοξοι ιερείς και μοναχοί, οι οποίοι αποτελούν μέρος του σκληρού πυρήνα των Ρουμάνων αρνητών του κορωνοϊού. Εκτός από συνθήματα επικριτικά για τον κορωνοϊό, διαδηλωτές κρατούσαν πανό με αντισημιτικά συνθήματα κατά της «νέας σατανικής παγκόσμιας τάξης».

Στον ρουμανικό δεξιό εθνικιστικό λόγο, οι τέκτονες εξισώνονται με τους Εβραίους και τους νεομαρξιστές. Ολοι αυτοί υποτίθεται ότι ξεπουλούν τη Ρουμανία, διεισδύουν στην παραδοσιακή χριστιανική οικογένεια και επιδιώκουν την εξόντωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια αποδεκατισμού του ρουμανικού λαού με τη βοήθεια ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Η κυβέρνηση θεωρεί σίγουρο ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago