Οικονομία

Η Fitch αναβάθμισε τη Mytilineos σε BB+ – Η μόνη ελληνική εταιρεία με τόσο υψηλή βαθμολογία

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Mytilineos σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική (stable outlook), προχώρησε η Fitch.

Η βαθμολογία αυτή είναι ίση με εκείνη του ελληνικού δημοσίου και η Mytilineoς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που έχει τέτοια βαθμολογία, ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Μεγαλύτερη βαθμολογία έχουν μόνο οι εταιρείες Coca Cola HBC Finance και ο ΟΤΕ οι οποίες όμως δεν είναι ελληνικών συμφερόντων και η βαθμολογία τους «αντανακλά» και τη διασύνδεση με τους αντίστοιχους ξένους ομίλους.

Σύμφωνα με την Fitch η αναβάθμιση οφείλεται στην αναμενόμενη σταθερή εξέλιξη του λειτουργικού αποτελέσματος του ομίλου το 2023 και στη συνέχεια. Τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου, χάρη στην αυξανόμενη έκθεση σε ένα πιο σταθερό και ανθεκτικό περιβάλλον στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και η αναμενόμενη αύξηση των κερδών από την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων (Built-Own-Transfer – BOT) καθώς και άλλων έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, η Fitch αναμένει σημαντική και διαρκή βελτίωση της καθαρής μόχλευσης/EBITDA στο 1,5x έως το 2024, από 2,0x-3,0x το 2019-2021.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Fitch.


Η αξιολόγηση του Ομίλου συνεχίζει να αντικατοπτρίζει το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και το επιχειρηματικό μοντέλο της, την ισχυρή και αυξανόμενη θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εγχώριας ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση.

Καλύτερη του αναμενομένου απόδοση: Η Mytilineos επωφελήθηκε κατά την ενεργειακή κρίση της ΕΕ το 2022 από την ισχυρή της θέση τόσο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Η επιτυχής εκτέλεση έργων στους τομείς βιώσιμων λύσεων μηχανικής (SES) και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανάπτυξης αποθήκευσης (RSD), υποστήριξε την αύξηση των EBITDA πέρα από τα ισχυρά κέρδη σε ενέργεια και φυσικό αέριο.
Ενώ το περιθώριο EBITDA του 2022 ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις προσδοκίες, τα σημαντικά υψηλότερα έσοδα οδήγησαν σε σημαντικά καλύτερες μετρήσεις μόχλευσης σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch. Η καθαρή μόχλευση/EBITDA που μειώθηκε στο 1,1x στο τέλος του 2022 από 2,9x στο τέλος του 2021.

Αυξανόμενη έκθεση στην ενέργεια: Η έναρξη της εμπορικής χρήσης του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826 MW της το β’ τρίμηνο του 2023, θα αυξήσει σημαντικά την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ στο τμήμα ενέργειας και φυσικού αερίου. Μαζί με την ανάπτυξη ηλιακών έργων, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 20% μεσοπρόθεσμα από 10,7% που είναι σήμερα. Η αυξανόμενη διείσδυση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς θα είναι η κύρια πηγή παραγωγής αρκετά σταθερών ταμειακών ροών της Mytilineos.

Ειδήσεις σήμερα

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 34,5 ευρώ η τιμή-στόχος για τη Mytilineos

Eurobank: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση 13,41% στην Ελληνική Τράπεζα

Alpha Finance: Βελτιώνονται συνεχώς οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago