Πολιτική

Νέα Διαύγεια και Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Υποδομών εξήγγειλε ο Τσίπρας – Οι βασικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια στις Μεταφορές

«Δικαιοσύνη παντού σημαίνει ασφάλεια παντού, σημαίνει πρώτα από όλα σεβασμός στην ίδια τη ζωή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ημερίδας του τομέα Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος με θέμα «Ασφαλείς μεταφορές, σύγχρονες υποδομές», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Εκεί, παρουσίασε και τις τρεις βασικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ασφάλεια στις μεταφορές και αφορούν το πως «θα διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαδικασία υλοποίησης ενός έργου, καθώς και ο έλεγχος και η γνώση της κατάστασης ασφάλειας των δημόσιων υποδομών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε επίσης ότι στο σκοτάδι είναι που ανθίζει η διαφθορά και πάντα εις βάρος και της ασφάλειας, για να υπογραμμίσει ότι «σε αυτό το πάρτι που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος». Επισήμανε δε, ότι το επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα Διαύγεια συνολικά για τα δημόσια έργα, συνολικά για τα έργα υποδομής.

Σύμφωνα με όσα είπε, οι τρεις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορούν:

πρώτον στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων,

δεύτερον στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων και,

τρίτον, στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης παντού. Για την ασφάλεια που οφείλει να νιώθει κάθε πολίτης που ζει, εργάζεται και κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα. Για τη δικαιοσύνη που οφείλει να διέπει τη λειτουργία του κράτους, τη διαχείριση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου στον δρόμο της διαφάνειας και της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος».

Παραλλήλως εξήγησε ότι η πρόταση που καταθέτει σήμερα για τη λειτουργία κρίσιμων τομέων της διοίκησης και των κρίσιμων υποδομών, εισάγει στη λειτουργία του κράτους τη λογική της διαφάνειας. Σε όλους τους τομείς, όπως είπε: Στην αδειοδότηση και εκτέλεση δημόσιων έργων, στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, στην θέσπιση και τήρηση των προδιαγραφών, στην εφαρμογή ελάχιστων συντελεστών ασφαλούς λειτουργίας κάθε δημόσιας υποδομής.

Η κριτική στην κυβέρνηση και το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι, την ώρα που η χώρα ακόμα πενθεί και η κοινωνία αναρωτιέται, η κυβέρνηση «συνεχίζει αλαζονικά να αγνοεί την ευθύνη». «Είμαστε σήμερα εδώ, στη σκιά των Τεμπών. Στη σκιά όχι μιας θυσίας. Αλλά μιας ανείπωτης τραγωδίας» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι, μπροστά σε τέτοια γεγονότα, όσοι ζητάμε την ψήφο του λαού θα πρέπει να στεκόμαστε μπροστά στο χρέος.

Και ποιο είναι αυτό; «Να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Να κάνουμε το παν, με όποιο κόστος, για να νιώθει κάθε πολίτης ασφαλής στις μετακινήσεις του. Να συμβουλευτούμε τους ειδικούς, να ακούσουμε τους εργαζόμενους, να μελετήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές» είπε.  Στη συνέχεια επέκρινε την  κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δυστυχώς, δεν νιώθουν όλοι οι πολιτικοί και όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτό το χρέος. Κάποιοι συνεχίζουν να ζουν με το άγχος της εικόνας. Με την εμμονή της επικοινωνίας και της προπαγάνδας. Κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν για υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς, αλλά για πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους».

Το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει να μιλήσει όχι με ευχολόγια αλλά για άμεσες και ριζοσπαστικές λύσεις πρόσθεσε και εξειδίκευσε, λέγοντας: «να περιγράψουμε το πώς οι καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών δεν θα είναι ούτε ρίσκο, ούτε περιπέτεια αλλά τίποτα περισσότερο από μια ρουτίνα. Όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρό κράτος. Όπως επιβάλλει σε τελική ανάλυση το ίδιο το Σύνταγμα».

«Το συμβόλαιο είναι η δημοκρατία και οι όροι αυτού του συμβολαίου είναι η ασφάλεια και η δικαιοσύνη. Παντού και για όλους» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «αν μια κυβέρνηση, όχι απλά δεν μπορεί να τα διασφαλίσει, αλλά επανειλημμένα γίνεται η ίδια παράγοντας υπονόμευσής τους, τότε αυτή είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε «και το μέγεθος της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του κράτους, που χτίστηκε με τα παλιά υλικά της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων και συντηρήθηκε με παλιές και νέες συνταγές διαφθοράς και εξυπηρέτησης συμφερόντων». Στο σημείο αυτό μίλησε για κράτος-λάφυρο, το οποίο απαξιώθηκε, «δίνοντας ό,τι πιο χρήσιμο για το δημόσιο συμφέρον σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν, αδιαφορώντας για τα βασικά, ακόμη και για την ασφάλεια των πολιτών». Σχολίασε επίσης ότι αυτοί που το απαξίωσαν «έταζαν ότι αυτό το κράτος θα το διόρθωναν», αλλά «το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε μεγάλο φιάσκο» και «επανάληψη σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση όλων των αρρωστημένων πρακτικών 40 και πλέον χρόνων».

Όλα στο φως

Αναφέροντας ότι αποφάσισε να μην τοποθετηθεί με προτάσεις για τεχνικά ζητήματα, τα οποία αποτελούν, ούτως ή άλλως, αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο της ημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θέλει να προτείνει λύσεις «για τη ρίζα του κακού στη δημόσια διοίκηση και στην εκτέλεση των δημόσιων έργων». Και αυτό, όπως επισήμανε γιατί «αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή δεν θα καταφέρουμε όσο κι αν το επιθυμούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας στα έργα και στις υποδομές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι προϋπόθεση για την ασφάλεια είναι η διαφάνεια και πως «ένα μεγάλο μέρος της κακοδιαχείρισης, της ανεπάρκειας και της διαπλοκής στις συναλλαγές του δημοσίου με ιδιώτες, που είναι καταλυτική για την ασφάλεια και τη λειτουργία των δημόσιων υποδομών, οφείλεται στο σκοτάδι». Στο σκοτάδι ανθίζει η διαφθορά και πάντοτε εις βάρος και της ασφάλειας, είπε, «γιατί εκεί που το αλισβερίσι των ημέτερων και οι συμφωνίες γίνονται κάτω από το τραπέζι, κανείς δεν λογαριάζει ούτε την ασφάλεια, ούτε την ποιότητα των υποδομών».

«Σε αυτό το πάρτι που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος» είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι αυτό δεν θα γίνει με ημίμετρα αλλά «με ριζοσπαστικές προτάσεις και πάνω απ’ όλα την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με την παρακμή». Είναι παρακμή, είπε,  να ζούμε «σε ένα κράτος που δεν είχε αναλώσιμα στα νοσοκομεία τον καιρό της πανδημίας και την ίδια στιγμή έχει μοιράσει 9,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή διαφάνειας στην αδειοδότηση, στην εκτέλεση και στη λειτουργία των δημόσιων έργων υποδομών, που θα διασφαλίζει τη τήρηση των ορθών διαδικασιών και κυρίως τα standard ασφάλειάς τους. Ένα ασφαλές, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής, παραγωγής και παρακολούθησης δημόσιων και ιδιωτικών έργων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ «είναι μια νέα Διαύγεια για τα δημόσια έργα, συνολικά για τα έργα υποδομής». «Όλα στο φως. Όχι άλλες καθυστερήσεις και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Όχι άλλα βαλτώματα έργων. Όχι άλλο σκοτάδι που σημαίνει οξυγόνο στη διαφθορά», όπως είπε.

Παπαδημούλης: Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ οφείλουν μια συγνώμη για την κατασυκοφάντηση στο θέμα του φράχτη

«Στρατηγική περιπέτειας για τη χώρα η περιβόητη στρατηγική αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη»

Συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ για τους δέκα συλληφθέντες κατά την εκκένωση του Θεάτρου Ολύμπια

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago