Πολιτική

Συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ για τους δέκα συλληφθέντες κατά την εκκένωση του Θεάτρου Ολύμπια

Σε συγκέντρωση στήριξης έξω από τη ΓΑΔΑ προχώρησαν το πρωί διαδηλωτές και διαδηλώτριες, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δέκα συλληφθέντων κατά την εκκένωση του δημοτικού θεάτρου «Ολύμπια» επί της Ακαδημίας. Η  επιχείρηση εκκένωσης έγινε τα ξημερώματα, μετά από μήνυση που υπέβαλε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ, χωρίς καμία προειδοποίηση προς την κατάληψη. Υπήρξε απλώς μια ανάρτηση του Δήμου Αθηναίων με ταγκ στην κατάληψη.

Ο συντονισμός εργαζομένων και σπουδαστών στο χώρο του Χορού, που πραγματοποιούσαν την κατάληψη, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «ενώ έχει βγει από τις 8.30 το πρωί ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τις πιθανές κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν οι συλληφθέντες/είσες της κατάληψης Ολύμπια (διατάραξη της λειτουργίας Υπηρεσίας,διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας,παράνομη βία) δεν έχουμε εδώ και τρεις ώρες  σαφή ενημέρωση για το ποιες θα είναι αυτές οι κατηγορίες που μεμονωμένα θα αντιμετωπίσει κάθε άτομο ούτε έχουν αφήσει τους δικηγόρους να ανέβουν πάνω και να μιλήσουν με τους συλληφθέντες/είσες».

Ο Συντονισμός καταγγέλλει επίσης πως η εκκένωση έγινε με χυδαίο τρόπο, με δυνάμεις των ΜΑΤ να εισβάλουν το ξημέρωμα στο κτίριο και να συλλαμβάνουν τους χορευτές/ριες και απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία το απόγευμα (7 μ.μ.) στο δημαρχείο Αθηνών υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η επίθεση στο Συντονισμό Εργαζομένων και Σπουδαστών στο Χώρο του Χορού-Καταληψη Ολύμπια αποτελεί επίθεση σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο που αγωνίζεται εδώ και 4 μήνες για τα εκπαιδευτικά και εργασιακά του δικαιώματα. Ο Δήμος Αθηναίων και ο Μπακογιάννης έχουν κατά συρροή κωφεύσει στα αιτήματα των καλλιτεχνών, αρνηθεί συναντήσεις με το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού και τώρα, χωρίς προσχήματα πλέον, επιτίθενται με την απροειδοποίητη και βίαιη εκκένωση της κατάληψης».

Την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη που πραγματοποιούσαν σπουδαστές και εργαζόμενοι από τον χώρο του Χορού σχολίασε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας ότι «από τη στοχοποίηση του “Εμπρός”, αυτού του συλλογικού εγχειρήματος εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο δήμαρχος Αθηναίων με το πρόσωπο του Ιανού, -άλλα λέει στην συνέντευξη Τύπου στο Άστορ για τα σινεμά της Αθήνας, για το τι σημαίνει πολιτισμός για μια πόλη- έχει δείξει πως πολύ εύκολα μπορεί να καταφύγει στο νεοδεξιό δόγμα του νόμου και της “βίαιης τάξης” αυτής της  κυβέρνησης,  για να “λύσει” και αυτός τα “προβλήματα” του Δήμου του».

Και προσθέτει: «Οι άνθρωποι που βρίσκονταν όμως μέσα στο Ολύμπια κύριε Μπακογιάννη, είναι αυτοί που υπερασπίζονται την επαγγελματική αξία των πτυχίων τους, δεν είναι οι άνθρωποι της παράνομης βίας και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, λόγοι για τους οποίους διατάξατε  τις προσαγωγές».

Οι ειδήσεις σήμερα

Παπαδημούλης: Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ οφείλουν μια συγνώμη για την κατασυκοφάντηση στο θέμα του φράχτη

«Στρατηγική περιπέτειας για τη χώρα η περιβόητη στρατηγική αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη»

Ομαδικά πυρά στο «πασχαλινό καλάθι» του Άδωνι – Παραγωγοί και κρεοπώλες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χτίζει καρτέλ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago