Οικονομία

«Κλείδωσε» το πρωτογενές πλεόνασμα – Ανοίγει ο δρόμος για επενδυτική βαθμίδα

Στις 21 Απριλίου είναι ο επόμενος σταθμός στην πορεία για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου καθώς τότε θα αποφανθεί σχετικά ο οίκος Standard & Poor’s. Μάλιστα εκτιμάται ότι η αναβάθμιση φέρνει δημοσιονομικό χώρο σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» πάντως για όλη αυτή τη διαδικασία είναι η υγιής δημοσιονομική πορεία της χώρας, όπως καταφαίνεται από σειρά δηλώσεων τόσο διεθνών παραγόντων, όσο και των εδώ αναλυτών.

Πάντως, όπως φαίνεται με βάση όσα ανέφερε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, “κλειδώνει”, ως φαίνεται, για το 2022 η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Το γεγονός αυτό στρώνει το δρόμο στους διεθνείς οίκους για να προβούν, αφενός στην “αναβάθμιση” των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, όσο και στη συνέχεια στην απόδοση επενδυτικής βαθμίδας.
Το κέρδος

Ωστόσο, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση των εξελίξεων αργά ή γρήγορα, πριν ή μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί,καθώς μάλιστα υπάρχει παραδοχή, ότι το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίσει τις εκλογές, είναι απομειωμένο, δεδομένων των δεσμεύσεων όλων των πλευρών σε σχέση με τα δημοσιονομικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα “Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική” ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: “Εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023”. Εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, αν όχι μηδενικό και προέβλεψε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο και συνέχισε υπενθυμίζοντας τα capital controls. “Κεντρική άποψη Κάρολου Δαρβίνου είναι ότι επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές και αυτό συνοψίζει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια”, σχολίασε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πλέον η χώρα μας δεν είναι το “κακό παιδί” της ΕΕ, αλλά έκπληξη.

“Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023!” συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ήταν οικοδεσπότης στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Paschal Donohoe δήλωσε “πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος”, προσθέτοντας: “Ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο”.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago