Πολιτική

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία παρουσιάζει από το Περιστέρι ο Τσίπρας

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής Γης, παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 18:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου- Κτίριο Δ και στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, και Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης.

Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος, θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία ήταν να παρουσιαστεί πριν έναν μήνα, αλλά αναβλήθηκε, εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών.

Με την ανακοίνωση του προγράμματός του για την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρουν το θέμα των πλειστηριασμών, με το οποίο είναι πλέον αντιμέτωποι χιλιάδες δανειολήπτες και κρούουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία νέου κύκλου κόκκινων δανείων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος και τα στελέχη που το επεξεργάστηκαν κρίνουν ότι είναι ολιστικό. Σύμφωνα με διαρροές βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, με στόχο να μπουν στο επίκεντρο προστατευτικών διατάξεων οι εργαζόμενοι, τα ευάλωτα νοικοκυριά και η λεγόμενη μεσαία τάξη. Αυτό σημαίνει, ότι με το πρόγραμμα που ανακοινώνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως υπάρχει σήμερα, θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει, μεταξύ άλλων, τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, θα υπάρχει «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες.

Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική «πλατφόρμα» από αυτή που υπάρχει σήμερα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Τρίτον, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προϊδεάσει και για το τι θα προβλέπει η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών. Σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, όπου οι servicers προσδοκούν να λάβουν μία υπεραξία της τάξεως του 70%-80%, θα έχουν ένα κέρδος που θα κινείται από 5% έως 10%, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης σε βάθος χρόνου. Εκεί, ωστόσο, που θα μπει ουσιαστικά τέλος, θα είναι στην πολιτική της Ν.Δ., η οποία έδωσε προτεραιότητα στους πλειστηριασμούς. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως  αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μεταφερθεί αφορολόγητα από τις τράπεζες στα funds, παρακάμπτοντας τον νόμο του 2015.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στο Δικαστήριο ο Τραμπ – Δρακόντεια μέτρα στη Νέα Υόρκη

Έρευνά για το Predatorgate ξεκίνησε ο Ευρωπαίος εισαγγελέας – Τι αναφέρει το Euractiv

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago