Κοινωνία

Απεργούν ενάντια στις μειώσεις των αποδοχών τους οι διανομείς της Wolt

Στους δρόμους για τρίτη ημέρα βρίσκονται σήμερα οι διανομείς της πλατφόρμας Wolt, οι οποίοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις των αποδοχών τους, αλλά και για το καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι μέσω εργολάβων, οι οποίοι έχουν την διακριτική ονομασία «διαχειριστές στόλου», οι διανομείς, πέφτουν αρκετές φορές θύματα ανασφάλιστης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Η απεργία αποτελεί μια έκφραση αυτοοργάνωσης, καθώς προκηρύχθηκε από τους ίδιους τους διανομείς της πλατφόρμας, αλλά έχει την στήριξη της της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων Αττικής. Οι περισσότεροι από τους μετέχοντες στην απεργία είναι μετανάστες και με βάση τις καταγγελίες πληρώνουν στους έμμεσους εργοδότες τους έως και το  30%-35% των εισπράξεων τους.

Οι διανομείς της πλατφόρμας είχαν το Σαββατοκύριακο μια ιδιαίτερα επιτυχημένη κινητοποίηση, καθώς περίπου 2.500 δίκυκλα με το γαλάζιο κουτί της εταιρίας διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας  Ακόμα περισσότεροι ήταν οι «ελεύθεροι συνεργάτες» που έκλεισαν το app της ηλεκτρονικής εφαρμογής και αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελίες. Η εταιρεία δήλωσε μάλιστα στην ν πλατφόρμα της ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, παρά μόνο «από κοντινά καταστήματα, λόγω φόρτου παραγγελιών».

Οι απεργοί ζητούν την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα του Μαρτίου 2022, με αποζημίωση 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο, και αποζημίωση από το πρώτο μέτρο. Παραλλήλως καταγγέλλουν την σιωπή των ΜΜΕ για την κινητοποίησή τους. Χθες μάλιστα, η μοτοπορεία τους κατέληξε στην ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, όπου οι απεργοί έδωσαν συνεντεύξεις και απαίτησαν να προβληθούν τα αιτήματά τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Για το ίδιο θέμα, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, κατήγγειλε «εμπάργκο σιωπής», αναφέροντας ότι ελάχιστα ΜΜΕ είχαν καλύψει την απεργία.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ένας από τους συγκεντρωμένους στη χθεσινή απογευματινή κινητοποίηση είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε υποστεί τουλάχιστον δύο διαδοχικές μειώσεις αποδοχών τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και έχουμε περισσότερα έξοδα ακόμα και για τα καύσιμα. Ενώ ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, σε μας μειώνουν τις αμοιβές, χωρίς να έχουν μειωθεί τα ποσοστά που εισπράττει από τους πελάτες της, ούτε ο όγκος εργασίας».

Από την πλευρά της, η Wolt σε μήνυμα προς τους εργαζόμενους κάνει λόγο για «μερίδα συνεργατών-διανομέων που εκφράζει την αντίθεσή της σε ορισμένα σημεία της συνεργασίας μας», σημειώνει ότι έχει δεχτεί τους εκπροσώπους τους και έχει δώσει «σαφείς απαντήσεις».

Οι ειδήσεις σήμερα

«Ξεκλειδώνουν» οι 36, 72 και 120 δόσεις – Τι να προσέχουν οι οφειλέτες

Νίκος Παππάς: Ο Γεραπετρίτης κατέβηκε από το τρένο έξω από την Αθήνα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago