Πολιτική

Περιμένοντας την Όμικρον: Η κυβέρνηση καθυστερεί τα μέτρα για να… μην χαθεί ο τζίρος των εορτών

Την ώρα που έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός σε ολόκληρο τον πλανήτη και ο ΠΟΥ προειδοποιεί για έκρηξη κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, με τις χώρες τη μία μετά την άλλη να προχωρούν σε πρόσθετα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση υπαναχώρησε από το σχέδιο για αυστηρούς ελέγχους στη διασκέδαση με υποχρεωτικά rapid test.

Στην απόφαση της κυβέρνησης βάρυνε η δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει το σχέδιο των rapid test με δαπάνη των πελατών για την εστίαση, ο απόηχος της οποίας έφτασε στο επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς η αγορά εκτίμησε ότι τα μέτρα αυτά ισοδυναμούσαν με ένα λοκντάουν, καθώς το κόστος και η διαδικασία θα ήταν αποτρεπτικά για τους πελάτες.

Η κυβέρνηση ελπίζει τώρα ότι η κορύφωση της πανδημίας θα καθυστερήσει ούτως ώστε τα νέα μέτρα που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν, -ενδεχομένως και τοπικά λοκντάουν που εισηγούνται ορισμένοι επιστήμονες – να επιβληθούν μετά τις γιορτές, ώστε η αγορά να δουλέψει μέχρι τότε.

Από το ναυάγιο του «σχεδίου ασφαλείας»… στα δυο self test

Φτάσαμε έτσι στο ναυάγιο αυτού πως ως χθες διέρρεε προς τα μέσα ως «σχέδιο ασφαλείας» ή ως ο «οδικός χάρτης» για τις γιορτές και προέβλεπε την επιβολή rapid test και στους εμβολιασμένους και μάλιστα με δική τους χρέωση!

Τι «βάρυνε» τελικώς στη ζυγαριά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου έκανε την έκπληξη «πήρε πίσω» όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας και αναμενόταν να ανακοινώσει και τελικώς ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για δύο self test στις γιορτές τα οποία θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες;

  1. Οι σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
  2. Το «άδειασμα» και μάλιστα δημοσίως – με δηλώσεις τους- από μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ότι δεν έχουν εισηγηθεί υποχρεωτικότητα rapid test για τους εμβολιασμένους. (Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Αθανάσιος Τσαγκρής στα μέσα ενημέρωσης σήμερα )
  3. Η κατακραυγή της κοινωνίας που έχει κουραστεί με τα αλλεπάλληλα μέτρα και μάλιστα εν μέσω εορτών
  4. Το αίτημα για ανοικτή αγορά και οικονομία από όλους τους φορείς, διότι το πολιτικό κόστος από ένα νέο μίνι lockdown θα ήταν μεγάλο. Ολοι αυτοί οι λόγοι εκτιμάται ότι οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε ένα «ήπιο» σχέδιο για τις γιορτές και να πάρει το ρίσκο να αναβάλλει νέα μέτρα για αυτό που λέμε «κατόπιν εορτής». Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ενδέχεται η πανδημία να χτυπήσει νωρίτερα με κορύφωση των κρουσμάτων.

Με self test και ελέγχους θα κάνουμε γιορτές

Κατά τη μακροσκελή εισήγησή του στην υπουργική τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στους πολίτες, λοιπόν, απευθυνόμαστε και σήμερα, με ένα σχέδιο δύο φάσεων. Με πρώτο βήμα να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να μας κοστίσουν αργότερα. Και σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας».

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αν και είχε δεχτεί εισηγήσεις για rapid test προς αυτήν την κατεύθυνση, εκείνος τις απέρριψε: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις».

Νέα μέτρα κατόπιν εορτής…

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι «η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Πυρά στην αντιπολίτευση

Έστρεψε ωστόσο και τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι απουσιάζει «από τη νέα αυτή μάχη της υγείας. Η μόνη στον κόσμο που αντί για λύσεις απέναντι στην κοινή απειλή θυμήθηκε ξαφνικά τις εκλογές για να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Είναι το τέλος ενός κατήφορου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως καταψήφισε σχεδόν όλες τις πολιτικές κατά της πανδημίας. Πάντα απέναντι σε ό,τι ενώνει και πάντα κοντά σε ό,τι διχάζει».

Νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα «μπρος – πίσω» της κυβέρνησης , καθώς και το γεγονός, πως , όπως λένε από την αντιπολίτευση, δεν έχουν πάρει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση για την περιβόητη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου που επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για προσωπική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και από το ΜέΡΑ25 να δηλώνουν πως: μέχρι να αποφασίσει ο πρωθυπουργός για τα ράπιντ τεστ, ας διαβάσει τι ζητάμε καιρό τώρα….

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago