Πολιτική

Η αδυναμία αυτοδυναμίας αλλάζει τους στόχους της ΝΔ για τις εκλογές του Μαΐου

Υπολογισμούς για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούλιο, έχει αρχίσει και κάνει πλέον ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αφού το θέμα αυτοδυναμία από τις πρώτες δεν υπάρχει πλέον ούτε στο εσωτερικό της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν έχουν την βαρύτητά τους, καθώς ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτονίζει ότι σε αυτές οι πολίτες επιλέγουν πρωθυπουργό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί καθοριστική για τις εξελίξεις την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες.

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις πρώτες εκλογές και ο υπουργός Εσωτερικών, γιατί σε αυτές «ο λαός αποφασίζει για τρία πράγματα» και, όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αυτά είναι; «Ποιος θα είναι πρώτος. Ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα και ποιος θα είναι πρώτος στη δεύτερη».

Με την αυτοδυναμία να μην υπάρχει πλέον ως εφικτός στόχος στην κυβέρνηση επικεντρώνουν πλέον στη διαφορά που θα έχει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να είναι τέτοια που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι «οι τέσσερις μονάδες είναι μια καθαρή διαφορά». Ο ίδιος ανέφερε ότι «άλλο είναι ένα ποσοστό 30, άλλο είναι ένα ποσοστό 34 και άλλο είναι ένα ποσοστό 37».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «μια πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται δημοσκοπικά, με μία καθαρή διαφορά, όπως επίσης εν πολλοίς φαίνεται δημοσκοπικά, θα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνει και το ζήτημα της αυτοδυναμίας» στις δεύτερες εκλογές, εκτιμώντας ότι «οι 4 μονάδες το κρίνουν, είναι μη αναστρέψιμη διαφορά».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση θέλει τη ΝΔ πρώτη με διαφορά στις εκλογές του Μαΐου, γιατί αυτό θα διαμορφώσει δυναμική αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του Μητσοτάκη και για τον λόγο αυτόν το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζητήσεις σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο.

«Δεν έχει κανένα νόημα» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε σχετικά και συμπλήρωσε ότι «τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής είναι αποτελέσματα που εξ ορισμού δεν μπορούν να δώσουν σταθερή κυβέρνηση». Αναφέρθηκε έτσι και στην επίσης στρατηγική επιλογή της ΝΔ να αποδομήσει την απλή αναλογική προς τις κάλπες. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, τόνισε  ότι δεν ευθύνονται η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «για το καθεστώς της απλής αναλογικής».

Οι ειδήσεις σήμερα

Κλείνει την κάνουλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη χρηματοδότηση νέων φραχτών για τους πρόσφυγες

Σε θέσεις μάχης τα κόμματα – Η στρατηγική των πολιτικών αρχηγών στην πορεία προς τις κάλπες

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago