Στην κεντρική έννοια του «αναπτυξιακού κράτους» που θα σχεδιάσει και θα προωθήσει την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος στην Ελλάδα εστίασε το συνέδριο «Για μια προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ»
Στόχος του συνεδρίου σύμφωνα με τον σύμβουλο Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΝΑ, Δημήτρη Λιάκο, ήταν τόσο η ανάδειξη των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, έπειτα από την εκδήλωση πολύχρονων, αλλεπάλληλων και πολυεπίπεδων κρίσεων, όσο και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση.
Στο συνέδριο συμμετείχαν κατά κύριο λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπα κοντά στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά και ομιλητές από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Το «ΕΝΑ» δημιουργήθηκε το 2017 με πρωτοβουλία του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και είναι μια δεξαμενή σκέψης που επεξεργάζεται και καταθέτει στον δημόσιο διάλογο τεκμηριωμένες προτάσεις προοδευτικής πολιτικής.
Στο κλείσιμο του συνεδρίου ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι το συμπέρασμα που προέκυψε από τις εργασίες είναι ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση του παραγωγικού υποδείγματος και τούτο επειγόντως, διότι το 2030 λήγει η «περίοδος χάριτος» που έχει εξασφαλίσει η ρύθμιση του δημοσίου χρέους.
Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης: «Εάν δεν αλλάξει το παραγωγικό υπόδειγμα έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να αποκτήσει ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα, η χώρα θα παραμείνει ουραγός της Ευρώπης, πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση και από λιτότητα σε λιτότητα. Για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο χρειάζεται ισχυρό Κράτος, δεδομένου ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να άλλαξε το παραγωγικό της μοντέλο χωρίς να διαθέτει αναπτυξιακό κράτος».
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έδειξε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο μηχανισμό, φέρνοντας με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την αναγκαιότητα μετασχηματισμού του Κράτους.
Στα συμπεράσματα του συνεδρίου ο κ. Δραγασάκης περιέλαβε και τα εξής σημεία:
Για την έννοια του αναπτυξιακού κράτους μίλησε ο Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Οικονομικών, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε τα εξής:
Για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου μίλησε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε αποδρομή το μοντέλο των trickle down economics που όπως είπε αποτελεί το ιδεολόγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με βάση το οποίο υποτίθεται ότι η ανάπτυξη θα διαχυθεί από πάνω προς τα κάτω. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το επικρίνει, τόνισε.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ αντιστρατεύεται αυτήν την αχαλίνωτη κερδοσκοπία και βασίζεται σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και την εμπέδωση της οικονομικής δικαιοσύνης.
Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι:
Η κυρία Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και επιστημονική υπεύθυνη του ΙΝΕΜΥ της ΕΕΣΕ αναφέρθηκε στο ρόλο των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες όπως είπε καλύπτουν μεγάλο ποσοστό απασχόλησης και πρέπει να θεωρηθούν ως ένα πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας και όχι ως ένα εμπόδιο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνθηση στον τομέα της δημιουργικής βιομηχανίας, με πρωτογενή παραγωγή σε τομείς όπως ένδυση, υπόδηση, κοσμήματα και θα μπορούσαν οι τομείς αυτοί να ενισχυθούν και να συμβάλλουν στην ευρύτερη παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στην «φτηνή ανάπτυξη», με χαμηλες αμοιβές και ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης.
Το σχέδιο αυτό δεν υπάρχει έτοιμο σε κάποιο συρτάρι, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λαμπριανίδης, αλλά πρέπει να διαμορφωθεί εξαρχής, με μεγάλες αλλαγές στο Κράτος αλλά και μέσα από πολιτικό σχεδιασμό, συνεννοήσεις και συναινέσεις.
Σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες, για τους υπόλοιπους… καπιταλισμός
Η ευκαιρία της απλής αναλογικής – Χρειάζονται σχέδιο, συνεννόηση και συνεργασίες
Πότε θα δοκιμαστεί το βέτο Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…