Πολιτική

Οι ημερομηνίες κλειδιά μέχρι τις εκλογές και την επόμενη ημέρα

Ο καθορισμός της ημερομηνίας των εκλογών για την 21η Μαΐου τερμάτισε τα σχετικά σενάρια και πλέον αναζητούνται οι βασικές ημερομηνίες σταθμός στην πορεία προς τις κάλπες. Οι πληροφορίες θέλουν η επίσημη προκήρυξη των εκλογών να γίνεται στις 24 Απριλίου, μένει, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί εάν θα διατηρηθεί ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός ή αν επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής, θα  αντικατασταθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες ημερομηνίες σταθμοί που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν. Έτσι, έως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα πρέπει τα κόμματα να έχουν υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές τους, καθώς και το όνομα και το σήμα τους στον Άρειο Πάγο.

Στη συνέχεια, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς, κάτι που με δεδομένη την 21η Μαΐουhttps://politicus.gr/1506411/ekloges-stis-21-maiou-anakoinose-o-mitsotakis/ ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 του ίδιου μήνα. Σε ό,τι αφορά πάντως τις τηλεμαχίες οι ημερομηνίες θα οριστούν από την Διακομματική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Με δεδομένο ότι στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική κανέναν κόμμα δεν θα έχει την αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τριών έως εννέα ημερών. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο της αδυναμίας κυβέρνησης συνεργασίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, καταβάλλοντας μια τελευταία προσπάθεια, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Έτσι, φτάνουμε όμως αισίως στο τέλος του Μαΐου (ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές) και με την διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Στη συνέχεια ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση, και αμέσως μετά συνεδριάζει η νέα Βουλή (η οποία σε αυτήν την περίπτωση είναι μίας ημέρας), εκλέγει προεδρείο και την επομένη εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι δεύτερες εκλογές  θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου. Οι εκλογές αυτές θα γίνουν με το νέο εκλογικό σύστημα και λογικό είναι ότι θα δώσουν ένα διαφορετικό κοινοβουλευτικό τοπίο. Ακολουθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο οποίος εάν διαθέτει αυτοδυναμία ορκίζεται αμέσως πρωθυπουργός και συγκροτήσει την κυβέρνησή του.

Εάν ωστόσο δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα επιζητήσει σύμμαχο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στην περίπτωση που δεν τον βρει, τότε η εντολή πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και εάν ούτε αυτός τα καταφέρει, η πρόεδρος θα δώσει την εντολή στο τρίτο κατά σειρά κόμμα. Εάν και πάλι δεν βρεθεί κοινός τόπος, η Πρόεδρος συγκαλεί εκ νέου σύσκεψη των αρχηγών και εκεί βρίσκονται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με το βάρος της ευθύνης μιας τρίτης εκλογικής διαδικασίας τρεις εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 30 Ιουλίου.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago