Πολιτική

Τσίπρας: Σημαντικό βήμα το τέλος των αυτοδυναμιών – Μόνο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει λύσεις

Την άποψη ότι οι δεύτερες και τρίτες εκλογές δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ή χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για περισσότερη δικαιοσύνη και τόνισε ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της πρώτης Κυριακής θα ανοίξει τον δρόμο για την «προοδευτική διακύβερνηση».

Αναφερόμενος πάντως στη στάση των μικρότερων κομμάτων, ιδίως μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι θεμιτά τα όσα λέγονται σήμερα από τους επικεφαλής τους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μετά τις πρώτες εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να ακούσουμε διαφορετικά πράγματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι διαφαίνεται σε όλους πλέον ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ κορμό και προοδευτική  είτε με την ΝΔ. Χαρακτήρισε μάλιστα ως σημαντικό βήμα τη συνειδητοποίηση ότι τελείωσε η υπόθεση περί αυτοδυναμιών  για να προσθέσει ότι ο ίδιος και αυτοδυναμία να είχε θα προτιμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Παραλλήλως σχολίασε ότι η χρεοκοπία ήρθε με αυτοδυναμίες, αλλά και κυβερνήσεις συνεργασίας με  αποδοχή πολύ μεγαλύτερη από το 30%.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για πρόσωπα. «Δεν λέω είναι πρόβλημα ο Μητσοτάκης, αλλά να μιλήσουμε για πολιτικές» αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το κατά πόσον ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι την τελευταία φορά που το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν το επέλεξε ο λαός,  δεν είχαμε καλά αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δική του συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν προγραμματικά θέματα στα οποία να διαφωνούσαν, καθώς τα σημεία διαφωνίας έμειναν εκτός της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία περιορίστηκε στο βασικό στόχο, που ήταν να κρατηθεί η κοινωνία και να βγούμε από τα μνημόνια. Είπε μάλιστα χαρακτηριστκά: Όταν ήρθε το Μακεδονικό και έπρεπε να προχωρήσουμε προτιμήσαμε να λύσουμε το θέμα και να διακινδυνεύσουμε να πέσει η κυβέρνηση. Φαντάζεστε τι πίεση θα δεχόταν σήμερα η Ελλάδα να δεχθεί το όνομα Μακεδονία χωρίς να έχουμε αλλάξει στο μεταξύ το όνομα», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «εμείς το κάναμε και διαταράξαμε τη συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, προκειμένου να κάνουμε το πατριωτικό καθήκον μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι ακόμα κι αν η Ν.Δ. έρθει πρώτη στις εκλογές, μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ δεν θα είναι βιώσιμη και δεν θα μακροημερεύσει, γιατί οι κυβερνήσεις συνεργασίας χρειάζονται προγραμματικές συμφωνίες, τις οποίες η ΝΔ δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει και θα μας πάει σε δεύτερες και τρίτες εκλογές που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αντιθέτως τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει πρώτος στα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, μπορεί. Αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως κάτι τέτοιο δεν θα είναι ούτε εφικτό ούτε ηθικό πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για τη στάση που κρατούν σήμερα τα μικρότερα κόμματα όπως το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι μετά τη λαϊκή ετυμηγορία θα ακούσουμε διαφορετικά πράγματα από αυτούς. Οι εκλογές είναι ανταγωνιστικές, είπε ο κ. Τσίπρα και είναι λογικο, πρόσθεσε, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού να  λένε διαφορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα αλλάξει.

Συμπλήρωσε βέβαια, ότι για τα μικρά κόμματα, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα είναι αντικίνητρο, αφού αυτή δεν θα γίνει με απλή αναλογική ενώ θα ενισχυθεί και η πόλωση και θα χάσουν κοινοβουλευτική δύναμη.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων ο Τσίπρας μετά τις καταγγελίες Ανδρουλάκη – Δια της τεθλασμένης η απάντηση Οικονόμου

«Εμένα κανείς δεν μπορεί να με ακουμπήσει», λέει ο Λοβέρδος παρά το «άδειασμα» από την Χαριλάου Τρικούπη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago