Κόσμος

Τα ενεργειακά προκαλούν τριβές ανάμεσα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους στη γερμανική κυβέρνηση

Συνεδρίαση των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού έχει συγκαλέσει για το  απόγευμα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, η οποία τείνει να μετατραπεί σε κρίση.

Οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οικολόγοι και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνούν για σειρά θεμάτων, όπως το κλίμα, η χρηματοδότηση του στρατού, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2024 και των επόμενων ετών. Οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι έχουν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται ως εγγυητές της δημοσιονομικής αυστηρότητας και στέλεχός τους, ο Κρίστοφ Μάγερ, επέκρινε το Σάββατο τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για «εθισμό στις δημόσιες δαπάνες».

Μάλιστα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke είπε ότι «καμιά φορά πρέπει να πάρεις το μπουκάλι με τα σναπς από το στόμα ενός αλκοολικού», για να περιγράψει τον εθισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων στις κοινωνικές πολιτικές.

Την ίδια ώρα διαμετρικά αντίθετες είναι οι θέσεις των Πράσινων και των Φιλελευθέρων για το κλίμα. Εδώ και εβδομάδες άλλωστε, αυτές οι διαφορές είναι ιδιαίτερα εμφανείς κυρίως στα  θέματα που αφορούν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και τη σταδιακή απαγόρευση της χρήσης φυσικού αερίου και φιαλών για τη θέρμανση. Περιγράφοντας την κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε χαρακτηριστικά:  «Το σπίτι του συνασπισμού καίγεται».

Τι επιδιώκει ο Σολτς

Στόχος του Σολτς στην σημερινή συνεδρίαση, η οποία ξεκινά στις 18:30 (τοπική ώρα), είναι να αποκατασταθεί η τάξη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με απώτερο σκοπό να σταματήσει και η πτώση της δημοτικότητάς του. Ωφελημένοι από την κατάσταση βγαίνουν μάλιστα οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι  εμφανίζονται πλέον πρώτοι στις δημοσκοπήσεις. Πολλές έρευνες εμφανίζουν επίσης ωφελημένο και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα.

Το μεγάλο αγκάθι για τον συνασπισμό και αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αναταράξεις την περασμένη εβδομάδα είναι οι πολιτικές του υπουργού  Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ανήκει στους Πράσινους. Ο Χάμπεκ δέχθηκε έντονες επικρίσεις για την προτεραιότητα που δίνει στις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας και μετά από αυτές πέρασε στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας την περασμένη Τρίτη ότι «δεν είναι δυνατό σε έναν προοδευτικό συνασπισμό, ένα μόνο κόμμα να αντιπροσωπεύει την πρόοδο και τα άλλα να την εμποδίζουν».

Ο Πράσινος υπουργός κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση συνασπισμού ότι «δεν εκπλήρωσε επαρκώς» την αποστολή της «να προσφέρει κάτι στους ανθρώπους, στη Γερμανία» και στο κλίμα. Κυρίως επιτίθεται στους Φιλελεύθερους, επικρίνοντάς τους ότι εμποδίζουν το σχέδιό του, που διέρρευσε στον Τύπο, να απαγορευθούν από το επόμενο έτος οι νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο ή φιάλες.

Από την πλευρά του ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αντέκρουσε τα σχέδια του Χάμπεκ, τονίζοντας ότι θα έχουν «καταστροφικές» οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Την άποψη αυτή συμμερίζονται όμως και Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, όπως ο Ντιρκ Βίζε, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για όσους «δεν μπορούν να ξοδέψουν 20.000 με 30.000 ευρώ για νέα εγκατάσταση θέρμανσης».

Οι ειδήσεις σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Βαρουφάκης στο “Έθνος”: Το σχέδιο της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την επίθεση εναντίον μου είναι μέρος ενός κλίματος υφέρποντος αυταρχισμού

Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών για τα Τέμπη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago