Υγεία

Δεν συνεδρίασε και δεν ρωτήθηκε για rapid test σε εμβολιασμένους η Επιτροπή ειδικών

Χωρίς την γνώμη και τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας , δρομολογήθηκαν και διέρρευσαν τα μέτρα που προετοιμάζει η Κυβέρνηση (π.χ rapid test ακόμα και για εμβολιασμένους που θα τα πληρώνουν οι ίδιοι) για την Πρωτοχρονιά. Προκειμένου να αντιμετωπίσει πρωτίστως την διασπορά της «όμικρον».

Οι ειδικοί εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα , με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιο Εξαδάκτυλο,  αλλά  και τον καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλο να διατυπώνουν δημόσια ενστάσεις.

Ισχυρές επιφυλάξεις

«Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.  

 Ο κ. Βατόπουλος είπε πως ελπίζει πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο υπάρχει η Όμικρον η οποία έχει προκαλέσει προβληματισμούς. Το μήνυμα του κ. Βατόπουλου είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, να γίνει ένα self test πριν το ρεβεγιόν και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφορικά με την τρίτη δόση, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου πάρέχουν προστασία από 30 έως 50%.

Ωστόσο ήταν σαφής αναφορικά με τις πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή: «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», επεσήμανε.

Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown: « Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, επεσήμανε ότι, δεν υπήρξε σχετική εισήγηση για το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ εξέφρασε τις ενστάσεις του για όσα ανακοινωθούν.

Ερωτηθείς, για εάν η Επιτροπή έχει κάνει σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης και ως εκ τούτου δεν έχει προηγηθεί κάποια εισήγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, έχει συζητηθεί το μέτρο για δωρεάν self test, του οποίου το αποτέλεσμα θα καταχωρείται, και το οποίο θα κάνουν και οι εμβολιασμένοι για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Ενστάσεις για το υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους εξέφρασε όμως και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ANT1 ο οποίος επισήμανε πως θα ήταν αρκετή εν όψει ρεβεγιόν μία ισχυρή σύσταση για self test. «Δεν χρειάζεται», τόνισε, «να βάλουμε τους εμβολιασμένους σε μία διαδικασία rapid testing».

O Κωνσταντίνος Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι  θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές στην «φούσκα» μας, δηλαδή οικογενειακά, και να εμβολιαστούμε. Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν πως η χώρα μας διανύει το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν πολλές μολύνσεις και πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago