Πολιτική

Η εξίσωση της πρώτης Κυριακής – Γιατί ο Ανδρουλάκης τάραξε το πολιτικό σκηνικό

Με τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την τραγωδία στα Τέμπη να δείχνουν ότι η αυτοδυναμία για την ΝΔ και τον Μητσοτάκη τείνει να γίνει άπιαστος στόχος, η παρέμβαση Ανδρουλάκη υπήρξε καταλυτική και δρομολόγησε διεργασίες στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Κυρίως στη ΝΔ και το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο έβλεπε μέσα από μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όχι μόνον το να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας στο περιθώριο, αλλά και να αναβαπτιστεί το ίδιο ως ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό σχήμα.

Η δήλωση, ωστόσο, του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα στηρίξει μετεκλογικά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, αλλά άλλο πρόσωπο, το οποίο όχι απλώς δεν υπέδειξε, αλλά ούτε καν φωτογράφησε, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Περιορίζει δε τις όποιες εξελίξεις στην πρώτη Κυριακή, αφού, όπως ο ίδιος είπε, θα προτείνει συνεργασία, μόνον κατά την διάρκεια που θα έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως τρίτο κόμμα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Πρόκειται για μια κίνηση, με την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να πετάξει προκαταβολικά από πάνω του την ευθύνη για την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές, με το νέο εκλογικό σύστημα. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν καταστήσει εδώ και καιρό σαφές πως θα επιδιώξουν, χαρακτηρίζοντας τις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, ως «σκόπελο». Αυτό όμως στην περίοδο που έβλεπαν πιθανή την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πλέον,  ότι οι πιθανότητες αυτοδυναμίας φθίνουν, σε αυτήν την φάση τουλάχιστον, και επιχειρούν, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, από τη μια να χρεώσουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «αδυναμία συνεννόησης» και από την άλλη να διερευνήσουν πιθανή εξέλιξη που θα μπορούσε, ενδεχομένως να τους θέσει εκτός παιχνιδιού.

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ακουμπά βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βάζει ζήτημα Τσίπρα, κάτι που ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το κόμμα του μπορούν να δεχθούν θεωρητικά. Ωστόσο, η έλλειψη σχολίων από την πλευρά της Κουμουνδούρου σε ότι αφορά την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμβάλει και αυτή στην αύξηση της νευρικότητας στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τις όποιες πιθανές εξελίξεις.

Ήδη από χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπαινίχθηκε, διερωτώμενος, μήπως η στάση του Νίκος Ανδρουλάκη αντικατοπτρίζει μια ειλημμένη απόφαση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας έχουν κάνει σημαία. Όλο το προηγούμενο διάστημα, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι επιδιώκει λύση από την πρώτη Κυριακή και συμπλήρωνε ότι αυτή θα είναι προς την κατεύθυνση της «προοδευτικής διακυβέρνησης», η οποία μόνο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να γίνει, δεδομένων των θέσεων του ΜέΡΑ25 που επιμένει σε «προγραμματικές συμφωνίες» και του ΚΚΕ που δεν θέλει καν να μπει σε τέτοιες συζητήσεις.

Όλα βέβαια θα κριθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, για το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει στην πρότασή του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πάρει διψήφιο ποσοστό. Κάτι που βέβαια σημαίνει ότι θα διαθέτει 30 με 40 βουλευτές, έναν αριθμό ικανό να καταστήσει τον ίδιο και το κόμμα του ουσιαστικό ρυθμιστικό παράγοντα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Οι νέες τιμές ρεύματος – Που θα κυμανθεί η επιδότηση τον Απρίλιο

Το Borgen του Νίκου Ανδρουλάκη

Η ευκαιρία της απλής αναλογικής – Χρειάζονται σχέδιο, συνεννόηση και συνεργασίες

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago