Κοινωνία

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει ρεβεγιόν με νέα μέτρα και αυστηρούς ελέγχους – Τι αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση

Ποδαρικό στο 2022 με ένα νέο σχέδιο «ασφαλείας» για τη χώρα που θα περιλαμβάνει νέο πακέτο μέτρων ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και αφού, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του, λάβει υπόψη τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μεταξύ των σκέψεων της κυβέρνησης, που ενδεχομένως θα ανακοινωθούν σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη, βρίσκεται η ιχνηλάτηση όλου του πληθυσμού με τεστ για την Covid-19, ενώ θα ανακοινωθούν και αυξημένοι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων.

Υποχρεωτικά τεστ και για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υποχρεωτικό θα είναι το rapid test για τους εμβολιασμένους ή όσους φέρουν πιστοποιητικό νόσησης προκειμένου να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους, ειδικά για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Στόχος των επιστημόνων και της κυβέρνησης δεν είναι είναι άλλος, από την καθυστέρηση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορωνοϊού, της μετάλλαξης Όμικρον, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση.

Το ενδεχόμενο ωστόσο να υποκρύπτεται ένα κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας άφησε ανοικτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία για μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων.

Στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στην ίδια ημερίδα.

Σαρηγιάννης: Ορατό σενάριο το lockdown

Την ίδια ώρα που η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον και κάποιες από αυτές προχωρούν σε ολικά ή μερικά lockdown (όπως η Ολλανδία) αναζωπυρώνονται ξανά τέτοιου είδους σενάρια και για τη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση διαψεύδουν σε κάθε τόνο ότι η χώρα θα πάει σε νέο lockdown, (το έκανε πάλι σήμερα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε δηλώσε πως «δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown») , οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες, εφόσον ξεφύγει η Όμικρον.

Ένας από τους επιστήμονες που δεν αποκλείουν νέο lockdown είναι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι όσο δεν καταφέρνουμε να πάμε σε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας, προφανώς θα έχουμε και άλλα κύματα. Να ακούμε τους γιατρούς και να εμβολιαστούμε, είναι ύπουλη νόσος και σκοτώνει. Ας σταματήσουμε να μιλάμε για κούραση» είπε μιλώντας στο MEGA.

«Μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, είναι ρεαλιστικό σενάριο. Μελετάμε τη δυνατότητα να πάρουμε άλλα μέτρα πριν το lockdown. Το μέτρο του rapid πριν από μια έξοδο την Πρωτοχρονιά είναι σημαντικό και χρήσιμο» συμπλήρωσε.

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα εφιαλτικά είναι τα σενάρια για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

«Την Πρωτοχρονιά θα έχουμε κυριαρχία της ‘Όμικρον’ στην Ελλάδα. Μείωση της Δέλτα και γρήγορη αύξηση της Όμικρον».

«Έχουμε μια κατάσταση πραγματικά δύσκολη και για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σοβαροί», κατέληξε ο καθηγητής.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago