Κοινωνία

Τα κρούσματα της «Ο» διπλασιάζονται κάθε 3 ημέρες – Έκκληση για προσοχή τις γιορτές

Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πολύ μεταδοτική με χρόνο διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 3 ημέρες σε σχέση με τις 11-15 που βλέπουμε στην παραλλαγή Δέλτα τόνισε η Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην ενημερωτική εκδήλωση για την πανδημία που  πραγματοποίησε σήμερα η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10 καθηγητές, συντόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αρνήθηκε φανερά ενοχλημένος να απαντήσει πού παρέδωσαν τη μελέτη με τον καθηγητή Θ. Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η Όμικρον αποτελεί μια πολύ υψηλού κινδύνου απειλή για την Ευρώπη αυτή την στιγμή, με σημαντικές αβεβαιότητες αλλά επισήμανε πως ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, θα μας προστατεύσουν και από την καινούργια μετάλλαξη εφόσον εμβολιαστούμε όλοι σύμφωνα με τις οδηγίες τόνισε η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.

Παράλληλα, ο Σπυρίδων Πουρνάρας, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέφερε ότι τα μοριακά και rapid test ανιχνεύουν αξιόπιστα και την παραλλαγή Όμικρον.

Επίσης, τονίστηκε από τους περισσότερους η ανάγκη για τήρηση των μέτρων μέσα στις γιορτές και διενέργειας τεστ όταν κάποιος εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Στην εκδήλωση οποιουδήποτε συμπτώματος ο καθένας μας να προβεί σε τεστ και την αποφυγή επαφής με άλλους μέχρι την επιβεβαίωση ότι δεν νοσεί από τον ιό. Διαφορετικά αυξάνεται η διασπορά καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης της Όμικρον η οποία γίνεται σε ταχύτατο βαθμό από την 1η κιόλας επαφή, τόνισε ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αντίστοιχα, η Γεωργία Βρυώνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, ανέφερε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να κάνει ταχύτατα μοριακό ή rapid test  ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος.

Εξάλλου, ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο δήλωσε ότι με την Δέλτα και την Όμικρον αλλάζουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε όσους νοσούν και πλέον πιο συχνά υπάρχει εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα.

Μεγάλη έμφαση από πολλούς ομιλητές δόθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον ιό και τα παιδιά. Σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για αυτές τις ηλικίες και για τις παραμέτρους που ενισχύουν την ένταση των συμπτωμάτων η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εφίστησε την προσοχή σχετικά με το ότι τα υγιή παιδιά προσβάλλονται εξίσου αν και η θνησιμότητα στις παιδικές ηλικίες είναι ελάχιστη. Ακόμα και 2-3 ημέρες να επιμένουν τα συμπτώματα θα πρέπει να παρακολουθηθεί από ιατρό, τόνισε.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago