Πολιτική

Έλλειψη εποπτείας και δικτύου ανίχνευσης κακοποίησης ανηλίκων στο σύστημα πρόνοιας – Τι δείχνει η υπόθεση της 14χρονης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις της σοκαριστικής υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης μιας 14χρονης, η οποία ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενες επίσης ανατριχιαστικές υποθέσεις για τη δράση κυκλωμάτων κακοποίησης ανηλίκων. Η νέα περίπτωση κακοποίησης έφερε, ωστόσο, στο προσκήνιο και τις ελλείψεις μιας κεντρικής εποπτείας των δομών φιλοξενίας ανηλίκων, καθώς η 14χρονη είχε φύγει αρκετές φορές από την δομή, ενώ από τον ίδιο χώρο εξαφανίστηκε σήμερα και μια 16χρονη.

Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας είναι ανοιχτή και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται μπορούν να μπαινοβγαίνουν. Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι εκδίδονταν αρκετά συχνά missing alerts για φιλοξενούμενους στην συγκεκριμένη δομή ανήλικους, κάτι που  επιβεβαίωσε, με δήλωσή του στην ΕΡΤ, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Σμύρνης.

«Τα κορίτσια καθημερινά βγαίνουν, πηγαίνουν στο σχολείο τους. Πολλές φορές τους κάνουμε και άλλα προγράμματα και δραστηριότητες. Άρα είναι μια δομή ανοιχτή στην κοινωνία, μια δομή στην οποία τα παιδιά μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν» τόνισε ο Πολύδωρος Συρίγος. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «τουλάχιστον 10 φορές το 2022, 2021, 2020 έχουν γίνει updates με δημοσιοποίηση παιδιού από τη δομή, το οποίο δεν επέστρεψε το βράδυ» και πρόσθεσε: «Άρα οι υπηρεσίες εδώ σωστά μετράνε και σωστά κάνανε και ειδοποιούσαν την Εισαγγελία και την αστυνομία για την απουσία κάποιου παιδιού, το οποίο προφανώς επέστρεφε την επόμενη μέρα».

Η περίπτωση της 14χρονης, και κυρίως το γεγονός ότι έφευγε συχνά από τη δομή, έφερε, ωστόσο, στο προσκήνιο κάποια σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία των δομών αυτών, αλλά και με την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές. Πώς γίνεται, για παράδειγμα, ένα παιδί 14 ετών να έχει φεύγει τόσες φορές από τη δομή, όπου φιλοξενείται, να λείπει νύχτα και να μην έχει αναρωτηθεί κάποιος πού βρίσκεται και τι κάνει; Και αφού αυτό γινόταν συχνά, γιατί δεν προβληματίστηκε κάποιος, νωρίτερα, για το τι μπορεί να συμβαίνει;

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δομή ανήκει στον ενιαίο φορέα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. Βρίσκεται δηλαδή στην αρμοδιότητα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία στην πρώτη αντίδρασή της δεν μπήκε στην ουσία των ερωτημάτων που προκύπτουν και αρκέστηκε σε μία γενικόλογη προσέγγιση.

«Το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και στην ασφάλειά της, η οποία, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φροντίδα των κατάλληλων ειδικών» ανέφερε η κα Μιχαηλίδου, μένοντας στο γεγονός ότι η 14χρονη έχει μεταφερθεί πλέον στο «Σπίτι του Παιδιού» που είναι δομή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η υφυπουργός πρόσθεσε βεβαίως, ότι «παράλληλα, είναι σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας».

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Θεανώ Φωτίου, σχολιάζοντας και τη στάση της Δόμνας Μιχαηλίδου, έθεσε το θέμα της «απουσίας ενός εκτεταμένου δικτύου έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης των περιστατικών κακοποίησης (…)». Αναφερόμενη μάλιστα ειδικά στην υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας επέκρινε τους χειρισμούς της κατηγορώντας την ότι «χωρίς να διευκρινίζει αν και πότε είχε λάβει γνώση της κατάστασης, έσπευσε να αποσείσει τις ευθύνες της».

Η Θεανώ Φωτίου σχολίασε μάλιστα ότι «ευτυχώς αυτή τη φορά το παιδί θα καταθέσει στο Σπίτι του Παιδιού και όχι στην ΓΑΔΑ, σε εξειδικευμένους επιστήμονες και σε κατάλληλο, προστατευμένο περιβάλλον». Τόνισε τέλος ότι «η αυξανόμενη συχνότητα με την οποία τέτοια αποτρόπαια περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν πρέπει να οδηγήσει την κοινωνία να τα θεωρήσει ως μια νέα κανονικότητα».

Οι ειδήσεις σήμερα

Στα «χαρακώματα» οι Γάλλοι για τις συντάξεις – Επιμένει ο Μακρόν στην αύξηση του ορίου ηλικίας

Γιατί κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ ο Μητσοτάκης

Το πρώτο σχόλιο Τσίπρα για τη συνέντευξη Μητσοτάκη – Τι είπε για την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του νερού

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago