Από το Σάββατο και μετά η πολιτική θερμοκρασία ανέβηκε ξαφνικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εκλογές έδειξε ότι πλέον ο ίδιος είναι προετοιμασμένος για όλα εντός του νέου έτους. Και πέταξε το μπαλάκι στον πολιτικό του αντίπαλο.
Βέβαια καμία κυβέρνηση δεν προκηρύσσει εκλογές επειδή της το ζητάει η αντιπολίτευση. Ούτε καμία αντιπολίτευση ζητάει εκλογές επειδή πιστεύει ότι θα τρέξει να τις προκηρύξει η κυβέρνηση. Γενικά οι εκλογές γίνονται ή στο τέλος της τετραετίας ή σε κάποια στιγμή που συμφέρει τον πρωθυπουργό. Και τώρα δεν είναι αυτή η στιγμή.
Ωστόσο για πρώτη φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εγγενείς αδυναμίες που έχουν γρατζουνίσει τη βιτρίνα της. Η δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – ενός ανθρώπου που το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου φρόντισε να του φτιάξει ένα ακαταμάχητο προφίλ κύρους σε χρόνο dt – αποδείχθηκε μια πολύ βασανιστική διαδικασία για τις ημέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Η γιγάντωση της δημοτικότητας Τσιόδρα κατά την προηγούμενη περίοδο, αρκούσε ένα tweet του συνεργάτη του Λύτρα για να γυρίσει μπούμεργανγκ σε μια στιγμή.
Δεν έπαιρνε απαξίωση το κύρος του καθηγητή και όταν επιχειρήθηκε ακόμα και φιλοκυβερνητικά Μέσα αντέδρασαν.
Οι πολίτες στην πρώτη φάση της πανδημίας κάθε απόγευμα κρέμονταν από τα χείλη του κ. Τσιόδρα. Ήταν το παρηγορητικό αποκούμπι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η καραντίνα της πρώτης περιόδου λειτούργησε. Δεν είχαμε “θεματοφύλακες”. Και ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να φτιάξει έναν ήρωα. Τον Σωτήρη.
Στη συνέχεια, για άγνωστους λόγους, ο Σωτήρης εξαφανίστηκε αφήνοντας πίσω του τη γλυκιά ανάμνηση της κοινωνικής ομοθυμίας της πρώτης περιόδου. Στα επόμενα κύματα της ήταν σχεδόν απών. Όπως αποδείχθηκε η απόσυρσή του από τη σκηνή δεν ήταν ανέφελη. Άλλα έγραφε ο ίδιος στις μελέτες του – και σχεδόν σίγουρα στις εισηγήσεις του -, και άλλα έλεγε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Ο ήρωας Σωτήρης έγινε ξανά ο κ. Τσιόδρας. Και ακόμα χειρότερα. “Δεν περίμενα τη μελέτη κανενός καθηγητή”, είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατατάσσοντάς τον σε έναν απ’ όλους τους επιστήμονες. Που μπορεί, δηλαδή, εύκολα να αντικατασταθεί με κάποιον άλλον.
Είχε προηγηθεί το δραματικό τριήμερο του σκληρού ροκ της αντιπολίτευσης το οποίο κορυφώθηκε με το solo παίξιμο Τσίπρα του Σαββάτου όταν ζήτησε εκλογές. Η μελέτη Τσιόδρα ήταν η παρτιτούρα.
Συνοπτικά επιχειρώντας να δούμε τα πράγματα ισορροπημένα θα καταλήγαμε ότι κ. Τσιόδρας είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας με πολλά λάθη. Και λέγοντας λάθη εδώ εννοούμε τα τακτικιστικά που οφείλονται σε προφανή άγνοιά του περί των politics. Αν σε τέτοιου είδους ανθρώπους στηρίζεται η ακμή μιας κυβέρνησης, έχεις μια ακμή κρυστάλλινη μεν, εύθραυστη δε. Σπάει στην πρώτη απροσεξία. Σήμερα προ αυτού του κινδύνου βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…