Πολιτική

Φταίνε ο σταθμάρχης και… οι προηγούμενοι για τα Τέμπη είπε ο Καραμανλής στην «απολογία» του

Να αποποιηθεί των ευθυνών του επιχείρησε ο τέως υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, στην πρώτη του πολυαναμενόμενη τοποθέτηση για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αν και παραδέχτηκε ότι φέρει μερίδιο της πολιτικής ευθύνης, ο τέως υπουργός δεν είπε τίποτα περισσότερο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ήταν για τις δήθεν επιτυχημένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Παραλλήλως επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον προφυλακισμένο σταθμάρχη.

Αποκορύφωμα των ισχυρισμών του κ. Καραμανλή είναι η υποτιθέμενη διάψευσή του για την ανυπαρξία τηλεδιοίκησης, παρά τον ορυμαγδό των σχετικών καταγγελιών. Ο τέως υπουργός υποστήριξε ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας, καθώς και ότι «χρησιμοποιήθηκε και ήταν σε λειτουργία μία ώρα πριν την ώρα του δυστυχήματος».

Δεν αναφέρθηκε πάντως καθόλου στην εξαφάνιση της υποχρέωσης έγκαιρης παράδοσης του συστήματος τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων μέσω της  σύμβασης του 2020, που οδηγεί σε πρόσθετα κέρδη 800 εκατ. ευρώ για τους Ιταλούς επενδυτές. Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ούτε την κρίσιμη υποχρέωση να εγκαταστήσει το Δημόσιο συστήματα τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης και το ETCS, ενώ επέμεινε ότι ακόμη και αυτό (το ETCS) να είχε ολοκληρωθεί, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, «γιατί θα το απενεργοποιούσε η εντολή του σταθμάρχη», «γιατί και τα πιο άρτια συστήματα καταλήγουν στους ανθρώπους που τα χειρίζονται ή δεν τα χειρίζονται όπως είπε στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε επίσης ότι ο σταθμάρχης «μπορούσε να χαράξει διαδρομή ηλεκτρονικά, αλλά το έκανε χειροκίνητα, και ξέχασε σε λάθος θέση ένα από τα κλειδιά». Παραλλήλως ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας αλλά ότι αυτές απλώς αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. «Επί 12 λεπτά υπήρχε η δυνατότητα να δει ο σταθμάρχης ότι το τρένο βρισκόταν σε λανθασμένη πορεία» είπε, συμπληρώνοντας ότι βάρδιες με έναν σταθμάρχη υπήρχαν από το 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοιραίο βράδυ υπήρχαν ο δεύτερος και ο τρίτος σταθμάρχης, αλλά δεν ήταν στις θέσεις τους, ενώ αγνοήθηκε ο γενικός κανονισμός του ΟΣΕ και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών.

Αναφερόμενος στην περιβόητη σύμβαση 717, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι παρέδωσε έτοιμη σε ποσοστό 68%, ο υπουργός είπε ότι η Ν.Δ. την παρέλαβε στο 18% και την πήγε στο 70%, αλλά όχι στο 100%. Μίλησε επίσης για «παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού δημοσίου» που οδήγησαν στην καθυστέρηση εκσυγχρονισμού του δικτύου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «προσπάθησε να αντιμετωπίσει με αναμόρφωση» αλλά δεν τα κατάφερε όχι γιατί δεν μπόρεσε αλλά γιατί «χρειάζονται χρόνια».

Από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν οι βολές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποστήριξε ότι κατά την περίοδο 2017-2019 η εκτέλεση του έργου ήταν μηδενική. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εννοεί ως ποσοστό εκτέλεσης έργου την «κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών». Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεπούλησε το μεταφορικό έργο μόλις για 45 εκατ. ευρώ, ποσό που, όπως είπε, είναι μικρότερο από την ετήσια επιδότηση από το Δημόσιο, και ότι κατακερμάτισε τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα άλλη να είναι υπεύθυνη για την υποδομή και άλλη για την τηλεδιοίκηση.

Παραλλήλως ισχυρίστηκε ότι η Ν.Δ. προσπάθησε με την 4974 προσπάθησε να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο και να θεσμοθετήσει μια ενιαία διαδικασία. Είπε επίσης ότι το 2019 ξεκίνησε η υποστελέχωση, την οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει με προσλήψεις η κυβέρνηση, που επίσης υπέγραψε σύμβαση με την Hellenic Train για επενδύσεις. Δεν είπε πάντως τίποτε για τη συμπληρωματική σύμβαση του υπουργείου Μεταφορών, που υπέγραψε ρήτρα αποζημιώσεων προς την κοινοπραξία Alstom – TOMH, η οποία είχε αναλάβει τη διεκπεραίωση της σύμβασης 717, κάνοντας δώρο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Καραμανλή για το «δώρο» 3,3 εκ. ευρώ σε εργολάβους

Κατέρρευσε η μετοχή της Credit Suisse – Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago