Πολιτική

Κόντρα Βορίδη-Ζαχαριάδη στη Βουλή για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στην Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

«Το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε καμία ανάμιξη -και δεν θα έπρεπε να έχει- στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είχε αναφερθεί  στον διαγωνισμό και τα προβλήματα διεξαγωγής του.

«Σας είχαμε προειδοποιήσει. Μην κάνετε προεκλογικού χαρακτήρα διαγωνισμό, διαδικασία του ΑΣΕΠ. Οργανώστε το, φτιάξτε το, να συμβάλουμε όλοι» είπε ο κ. Ζαχαριάδης. Ο ίδιος ανέφερε ότι από τους 108.000 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, προσήλθαν οι 77.000 σε 527 κέντρα και υπήρξαν καταγγελίες για καθυστερήσεις, για διαφοροποιήσεις στην ώρα παράδοσης των θεμάτων, αδικαιολόγητες, για παρατάσεις που δόθηκαν, ενώ κάποιοι από τους υποψηφίους είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα εξέτασης.

«Καταγγέλθηκε μέχρι ότι υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, που μπορούν να δημιουργήσουν θέμα διαβλητότητας στη διαδικασία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν φωτοτυπήθηκαν σωστά τα θέματα και εκ των υστέρων, η επιτροπή των θεμάτων παίρνει 17 από τις 100 απαντήσεις ως σωστές» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών να μην επικαλεστεί την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών είναι εκείνο που πρέπει να έχει τη βασική ευθύνη διοργάνωσης. «Μην πείτε κι εσείς κύριε Βορίδη -δεν το έχετε κάνει ποτέ-“δεν ήξερα”. Κυρίως, μην πείτε “φταίμε όλοι μαζί”, διότι το ψηφιακό κράτος, η Ελλάδα 2.0, δεν μπορεί να βγάλει ούτε φωτοτυπίες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε πάντως την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ και τόνισε: «Να υποθέσω ότι γνωρίζετε ότι το ΑΣΕΠ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή. Και να υποθέσω, επίσης, ότι γνωρίζετε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΑΣΕΠ. Να υποθέσω ότι γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε οποιαδήποτε σχέση και επίσης ότι δεν ασκούμε εποπτεία. Υποθέτω ότι τα ξέρετε αυτά. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να σας διευκρινίσω ότι ούτε επιλογές κάνουμε για τα θέματα ούτε επιλογές για τον αριθμό των εξεταστικών κέντρων ούτε επιλογές για την υφή της ύλης ούτε για το περιεχόμενό τους ούτε για τον τρόπο μετάδοσης ούτε για τον τρόπο διανομής των θεμάτων ούτε για τον τρόπο επιλογής των αιθουσών. Δεν έχει καμία σχέση το υπουργείο Εσωτερικών με αυτό, δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση με αυτά».

Ο Μάκης Βορίδης συμπλήρωσε μάλιστα: «Όχι απλώς δεν ξέρω, επιλέγω να μην ξέρω. Δεν θέλω να ξέρω. Δεν πρέπει να ξέρω. Γιατί αλλιώς, πράγματι, θα ήσασταν και εσείς και εμείς εκτεθειμένοι σε μία κριτική παρεμβάσεως, σε μία διαδικασία που ο νομοθέτης σωστά τη θέλησε απολύτως ακέραιη και αδιάβλητη». Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν προβλέψεις» για τη λογοδοσία υπευθύνων και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό της Βουλής, κάθε ανεξάρτητη Αρχή υποβάλλει στον πρόεδρο της Βουλής έκθεση πεπραγμένων και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις ανεξάρτητες Αρχές ασκείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης επέμεινε ότι υπάρχει θέμα, κενό και ανασφάλεια για τη διαδικασία και ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν επέλεξε τίποτα σε σχέση με τον διαγωνισμό, ούτε και την ημερομηνία διεξαγωγής του» και ότι «πράγματι, η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα ο διαγωνισμός αυτός, αλλά και αυτό επιλογή του ΑΣΕΠ ήταν».

Οι ειδήσεις σήμερα

Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων

Κρατούμενος απέδρασε από το κρατητήριο με… τηλεκάρτα

Θετικές οι προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου σύμφωνα με τη Moody’s

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago