Πολιτική

Πτώση ποσοστών της ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις – Απομακρύνεται από την αυτοδυναμία, κλείνει η ψαλίδα με ΣΥΡΙΖΑ

Κλείσιμο της ψαλίδας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση των αρνητικών κρίσεων για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καθώς και απομάκρυνση του κυβερνώντος κόμματος από την τροχιά της αυτοδυναμίας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια της εβδομάδας. Πτωτικά ποσοστά για τη ΝΔ, αλλά και για τον ίδιο τον Μητσοτάκη δίνουν και οι δύο νέες έρευνες, οι οποίες καταγράφουν και την διάθεση των πολιτών να στείλει καμπανάκια σε όλο το πολιτικό σύστημα, στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στις δύο νέες δημοσκοπήσεις, της Metron Analysis για το Mega και της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεν στην πρώτη θέση, αλλά μειώνεται η διαφορά  με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκρατεί τα ποσοστά του. Στην έρευνα της Metron οι πολίτες στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου, καθώς σε ποσοστό 68% κρίνουν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το ποσοστό αυτό είναι ανεβασμένο κατά 15 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Τα θέματα για τα οποία εκφράζουν ανησυχία οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι η οικονομία και η ακρίβεια, αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 94% ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, απορρίπτοντας σχεδόν στο σύνολό τους το, αρχικά τουλάχιστον, πρωθυπουργικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζεται να  καταγράφει 26,3%, ποσοστό που είναι κατά 4 μονάδες μικρότερο από τη μέτρηση του Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20,5%, ενώ πτώση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ. Σταθερά κινείται το ΚΚΕ, ενώ σε άνοδο είναι η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Στη δημοσκόπηση της Pulse ένας στους δύο ερωτηθέντες απαντά ότι η ευθύνη είναι διαχρονική για όλες τις κυβερνήσεις, σε ό,τι αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 28% επιρρίπτει ευθύνες μόνο στη Νέα Δημοκρατία, ενώ μόλις το 4% απαντά ότι φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτήν την δημοσκόπηση η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με ποσοστό 28,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 25%. Ακολουθούν:  ΠΑΣΟΚ 9,5%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 3,5%, ΜέΡΑ 25 3%, Εθνική Δημιουργία 1% και Εθνικό Κόμμα Έλληνες 2,5%.

Κλείσιμο της ψαλίδας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και απομάκρυνση του κυβερνώντος κόμματος από την δυνατότητα αυτοδυναμίας, με παράλληλή ενίσχυση των μικρών κομμάτων κατέγραψαν όμως και οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν. Η δημοσκόπηση της MRB κατέγραψε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο 3,2% από 6,4% τον Ιανουάριο και η Prorata στο 2,5% από 5% τον Ιανουάριο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΚΤ για τις Τράπεζες

Επτά ερωτήματα Σπίρτζη σε Θεοδωρικάκο για το γερανοφόρο της Αστυνομίας και την απρόκλητη βία κατά διαδηλωτών

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Απομονωμένος ο Μακρόν, στους δρόμους οι Γάλλοι

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago