Κόσμος

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Απομονωμένος ο Μακρόν, στους δρόμους οι Γάλλοι

Απομονωμένος και αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο Μακρόν από τα γαλλικά ΜΜΕ, κάποια από τα οποία μιλούν ήδη για το τέλος της θητείας του μετά την απόφασή του να παρακάμψει τη Βουλή για να επιβάλει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του. Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την απειλή πρότασης μομφής από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πληροφορίες την θέλουν να προετοιμάζεται για μια πιθανή  παραίτηση τις επόμενες ημέρες.

Οι πλειονότητα των αναλυτών, ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει η πρόταση μομφής (ιστορικά καμία πρόταση μομφής που κατατέθηκε για χρήση του άρθρου του Συντάγματος που επιτρέπει την παράκαμψη της Βουλής δεν οδήγησε σε παραίτηση κυβέρνησης), μιλά για έναν ιδιαίτερα αδύναμο πολιτικά Μακρόν και για «μακρονικό φιάσκο».

Το Παρίσι, όπως και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, «πήραν φωτιά» το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στη χρήση του συγκεκριμένου άρθρου για να εφαρμόσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ανεβάζει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα. Στο Παρίσι, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε αυθόρμητα στην πλατεία Κονκόρντ, όμως σχεδόν αμέσως ανέλαβε δράση και η Αστυνομία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια και να συλληφθούν εκατοντάδες διαδηλωτές.

Συγκεντρώσεις έγιναν σε όλη της Γαλλία, καθώς σε πολλές πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι θα χρησιμοποιηθεί το άρθρο 49.3 για να περάσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Μασσαλία, τη Ρεν,  τη Λυόν, την Γκρενόμπλ και αλλού. Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα που είναι ενωμένα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης καλούν σε ένατη εθνική ημέρα κινητοποιήσεων για την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Σε πολιτικό επίπεδο έντονες ήταν οι αντιδράσεις σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών, με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν να δηλώνει ότι «εδώ αρχίζει να γράφεται ιστορία». Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και έκανε λόγο για «πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του Μακρόν. Η ίδια εκτίμησε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».

Πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης είναι πιθανό να καταθέσει και η «Ανυπόταχτη Γαλλία», όπως και άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, ανακοίνωσαν διά του προέδρου τους Ερίκ Σιοτί, ότι δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν έχουν καταθέσει όμως ήδη οι πολίτες, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 74% επικρίνει την κίνηση Μακρόν να αλλάξει με προεδρικό διάταγμα το συνταξιοδοτικό. Η δημοσκόπηση έγινε από την Odoxa-Backbone Consulting και δημοσιεύεται στην γαλλική εφημερίδα Figaro. Σύμφωνα με αυτήν, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι ειδήσεις σήμερα

Fake news καταγγέλλει η Όλγα Γεροβασίλη για τον γερανό της ΕΛ.ΑΣ.

Τα βίντεο της ντροπής – Γερανός της Αστυνομίας σε «τρελή» πορεία κατά διαδηλωτών (video)

Θέμα Ντογιάκου έβαλε ο Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago