Κοινωνία

Ανησυχία για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενώ η μετάλλαξη «Ομικρον» εξαπλώνεται

Εντονη ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας προκαλεί ο χαμηλός αριθμός των εμβολιασμών την ώρα που η επέλαση της «Ομικρον» συνεχίζεται και είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει

Οπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 6,86 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Από αυτούς αν και μπορούν να λάβουν 3η δόση οι περίπου 6 εκατομμύρια το έχουν κάνει μόλις οι 2,75 εκατομμύρια. Επίσης περίπου 500.000 συμπολίτες μας έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 6 στους 10 Έλληνες είναι ανοχύρωτοι απέναντι στον ερχομό της παραλλαγής “Όμικρον”. Από όσα έχει ανακοινώσει εως τώρα η επιστημονική κοινότητα τόσο τα υπάρχοντα εμβόλια όσο και η φυσική νόσηση, δεν αποτρέπουν την μόλυνση από την ‘Όμικρον”.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να σπεύσουν οι πολίτες, αφενός να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, αφετέρου όσοι είναι ήδη εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Επίσης και όσοι έχουν νοσήσει, ανεξάρτητα από το αν είχαν εμβολιαστεί ή όχι, θα πρέπει να λάβουν μία δόση. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και 14 μέρες μετά τη διάγνωσή τους.

Οι ευάλωτες ομάδες

Σήμερα όλος ο κόσμος παλεύει με τον εφιάλτη της παραλλαγής “Όμικρον” και περισσότερο οι χώρες με χαμηλό εμβολιασμό, όπως η Ελλάδα. Στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις νέες νοσηλείες είναι χαμηλά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να πετύχει τα ιδανικά ποσοστά εμβολιασμού στις ευάλωτες ομάδες και δη στις ηλικίες που κινδυνεύουν πιο πολύ. Σε ηλικίες άνω των 60 ετών περίπου το 20% δεν έχει εμβολιαστεί και από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί περί το 30% και πλέον δεν έχει κάνει 3η δόση.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα όχι μόνο από την ‘Όμικρον” αλλά και από την Μετάλλαξη Δέλτα που επικρατεί.

Όπως επεσήμανε στον ΣΚΑΪ, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της “Όμικρον” έναντι της Δέλτα, ειδικά μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση γιατί όπως φαίνεται από αρκετές μελέτες, θα έχουμε αρκετή προστασία έναντι της όμικρον εάν έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να σκεφτούν πλέον σοβαρά το τι θα κάνουν. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (σε σύγκριση με άλλες χώρες) στις ηλικίες των άνω των 50. Όσοι όμως έχουν κάνει και την τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας”.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago