Πολιτική

Άγρια κόντρα Πλεύρη-Βαρουφάκη για τις παιδοογκολογικές κλινικές του ΕΣΥ

Αντιφατικότητα βρήκε στις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την αλλαγή νομικού καθεστώτος των παιδοογκολογικών μονάδων του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή.

 «Είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ», μέσα από το οποίο τώρα «δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία. παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται» είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού ή ότι ο πολίτης θα πληρώνει», όπως επίσης και ότι το νομοθέτημά του «διευκολύνει την σύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου με κέντρα του εξωτερικού και γιατρών που δεν θέλουν να είναι στο ΕΣΥ αλλά να έρχονται να πληρώνονται και να παίρνουν υπηρεσίες οι ογκολογικοί ασθενείς».

«Δεν ανέχομαι να παρασύρετε γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνετε να τους λέτε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνετε» είπε ο Θάνος Πλεύρης για να προσθέσει ότι όλες οι υπηρεσίες «θα παρέχονται δωρεάν, γι’ αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός».

Έντονες ήταν, ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον ο Γιάνη Βαρουφάκη να τονίζει ότι η κυβέρνησης «στερείται νομιμοποίησης» και ότι «ήρθε η ώρα να διαλύσετε τη Βουλή, να κάνετε εκλογές, να φύγετε από την κυβέρνηση». Ο γγ του ΜέΡΑ25 απέρριψε την κυβερνητική άποψη ότι η νέα νομική μορφή θα παρέχει περισσότερη ευλυγισία, στο να πάρει χορηγίες, να ξοδέψει πιο πολλά χρήματα, να επενδύσει πιο πολλά χρήματα στην παιδική υγεία. Αντιθέτως, τόνισε ότι, όταν η κατεύθυνση είναι βρες χορηγίες «τόσο μεγαλύτερη γίνεται μελλοντικά η εξάρτησή του από αυτές τις χορηγίες και όσο μεγαλύτερη η εξάρτηση από αυτές τις χορηγίες, τόσο μεγαλύτερα τα κίνητρα για τον επόμενο υπουργό, να παγώσει την κρατική επιχορήγηση και τόσο μεγαλύτερη η πίεση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο να βρει χορηγίες δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο».

Συνεχίζοντας τη σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι ανοίγει «η κερκόπορτα και μπαίνει αυτός ο δούρειος ίππος για να επέλθει η πλήρης κατάργηση οποιασδήποτε αίσθησης δημόσιου αγαθού, οποιασδήποτε αίσθησης δημόσιου λειτουργήματος μέσα σε αυτές τις κλινικές». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτός «είναι ο χειρότερος συνδυασμός του δημόσιου και του ιδιωτικού αυτό που κάνετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Το αμερικανικό σας ιατρικό όνειρο είναι ένας εφιάλτης, όπως το ζουν οι Αμερικανοί πολίτες, οι Αμερικανοί νοσοκομειακοί, οι Αμερικανοί γιατροί και θέλετε να το φέρετε εδώ. Μάλιστα, θέλετε να το φέρετε και υποστελεχωμένο με ακόμα λιγότερα χρήματα σε μια χώρα που έχουμε πολύ λιγότερους πιθανούς χορηγούς. Είναι οι γνωστοί πέντε-έξι «νταβατζήδες» αυτής της χώρας» και «αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό πρόταγμα. Μιλάτε για συγκεκριμένη κυρία, την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στην οποία θέλετε να δώσετε αυτή τη σημαντικότατη δομή» όπως την βάλετε και στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, «λόγω του πορτοφολιού της και όχι λόγω των επιτευγμάτων της».

Οι ειδήσεις σήμερα

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για τα παιδοογκολογικά τμήματα του ΕΣΥ

Προκαταβολές αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες από την Hellenic Train

Σωσίβιο 50 δισ. ευρώ στην Crédit Suisse από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago