Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει πρόγραμμα διάσωσης για την Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε την Παρασκευή. Η δήλωση αυτή προκάλεσε έναν νέο γύρο φόβων για τραπεζική κρίση, παρότι η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να βοηθήσει τους καταθέτες που πλήττονται από την πτώχευση της SVB.
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υπήρχαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν… και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαίνει ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε ξανά» δήλωσε η Γέλεν στο CBS, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με την οικονομική κρίση του 2008. Εξέφρασε, ωστόσο την ανησυχία της για τους καταθέτες, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Δεν ανέφερε πάντως το πως θα γίνει αυτό.
Σημειώνεται ότι η ξαφνική κατάρρευση της SVB, η οποία, με έδρα την Καλιφόρνια και με περιουσιακά στοιχεία αξίας 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δάνειζε κυρίως νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, τρόμαξε τους επενδυτές και προκάλεσε εκκλήσεις για παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών. Η Silicon Valley Bank είναι η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και η πτώχευσή της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Washington Mutual το 2008.
Με αυτά τα δεδομένα και ενώ η Wall Street βρίσεται σε αναταραχή, η Γέλεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι δεν θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι πραγματικά ασφαλές και καλά κεφαλαιοποιημένο», είπε, τονίζοντας ότι «είναι ανθεκτικό».
Η Γέλεν περιέγραψε την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που είχε στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ως το βασικό πρόβλημα της Silicon Valley Bank. Είπε επίσης ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε στη μείωση της αγοραίας αξίας πολλών περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας, όπως ομόλογα ή τίτλοι με υποθήκη, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι «τα προβλήματα με τον τεχνολογικό τομέα δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των προβλημάτων της Silicon Valley Bank».
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε επίσης, ότι αναμένει από τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν «ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Silicon Valley Bank από άλλο ίδρυμα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, κανένας υποψήφιος αγοραστής δεν έχει εμφανιστεί, όπως τονίζει το Associated Press. Πηγές πάντως που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μία «ουσιαστική» ανακοίνωση σήμερα για να στηρίξει τις καταθέσεις στην Silicon Valley Bank, προκειμένου να αποτραπεί μία γενικότερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές κατάσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας την Παρασκευή και οι καταθέσεις που είναι ασφαλισμένες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα είναι διαθέσιμες από το πρωί της Δευτέρας. Ανακοίνωση έκανε πάντως νωρίτερα και ο Λευκός Οίκος, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ για την κατάρρευση της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης
Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Καραμανλή για τα Τέμπη
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη μέσω δηλώσεων Πέτσα
Reuters για Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Parthenon Project η πιθανή λύση για την επιστροφή στην Ελλάδα
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…