Κοινωνία

Δεκάδες φορείς και συλλογικότητες λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Την κάθετη αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο, που ιδιωτικοποιεί το νερό, κατά παράβαση του Συντάγματος και παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζουν με κοινή τους δήλωση εξηνταδύο φορείς και συλλογικότητες.

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες τονίζει ότι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετείται η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Για άλλη μία φορά επιχειρείται η παραβίαση των αποφάσεων του ΣτΕ, που από το 2014 μέχρι και σήμερα, εμπόδισαν την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ αναφέροντας ρητά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ότι δεν μπορεί να είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο. Το νερό είναι κοινό μας αγαθό (δημόσιο/κοινωνικό) και όχι εμπόρευμα για να κερδοσκοπούν οι εταιρίες» σημειώνεται στο κείμενο.

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων κ.ά.», οι παρακάτω αναφερόμενοι 62 φορείς και συλλογικότητες, που υπογράψαμε διακήρυξη και συμμετέχουμε στην “Πρωτοβουλία για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες”, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε και πάλι μπροστά για να μην ανοίξει η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο για τη νέα ρυθμιστική αρχή.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο (η διαβούλευση για το οποίο είχε διάρκεια μόλις 4 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του τριήμερου της αργίας της Καθαράς Δευτέρας) ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).

Με το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετείται η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, ανοίγοντας δηλαδή την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Για άλλη μία φορά επιχειρείται η παραβίαση των αποφάσεων του ΣτΕ, που από το 2014 μέχρι και σήμερα, εμπόδισαν την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ αναφέροντας ρητά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ότι δεν μπορεί να είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο.

Το νερό είναι κοινό μας αγαθό (δημόσιο/κοινωνικό) και όχι εμπόρευμα για να κερδοσκοπούν οι εταιρίες.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα περάσει!

Οι ειδήσεις σήμερα

Στο Top 10 των πιο προσιτών προορισμών για εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση η  Ελλάδα και η Κύπρος

Κλειστοί και πάλι όλοι οι σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας

«Καθαροί» οι σταθμοί του μετρό Μεταξουργείο και Σταθμός Λαρίσης – Ερευνώνται τα ξενοδοχεία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago