Κόσμος

New York Times: Χιλιάδες οι άμαχοι θύματα των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Αυτή την φορά δεν ήταν κάποιος Ασάνζ, αλλά οι έγκυροι New York Times, που αποκαλύπτουν τις παράπλευρες απώλειες των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα δείχνουν ότι ο αμερικανικός στρατός σκότωσε χιλιάδες πολίτες από λανθασμένες εκτιμήσεις και βιαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων.

Περισσότερες από 1.300 αναφορές για απώλειες αμάχων διαψεύδουν την προσπάθεια απεικόνισης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ενός πολέμου με «πλήγματα ακριβείας» κατά των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Πενταγώνου, έγιναν πολλά λάθη στις αεροπορικές επιδρομές και υπήρξαν χιλιάδες θάνατοι αμάχων. Αναφέρονται μάλιστα και κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα:

Στις αρχές του 2017, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέστρεψε ένα σκουρόχρωμο όχημα στο Ιράκ, το οποίο είχε σταματήσει σε μια διασταύρωση στα δυτικά της πόλης της Μοσούλης. Θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για ένα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με με τα απόρρητα έγγραφα που επικαλείται το ρεπορτάζ των NYT δεν υπήρχε βόμβα στο αυτοκίνητο, αλλά ένας άνδρας με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους. Ολοι τους και άλλοι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν.

Τον Νοέμβριο του 2015, ο αμερικανικός στρατός βομβάρδισε ένα κτίριο στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, όταν ένας άνδρας εθεάθη να κουβαλά ένα «άγνωστο βαρύ αντικείμενο» σε ένα «αμυντικό σταθμό του ISIS». Το αντικείμενο αποδείχθηκε ότι ήταν «ένα άτομο μικρού αναστήματος», δηλαδή ένα παιδί που δολοφονήθηκε στην επίθεση.

«Οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις από αέρος χαρακτηρίστηκαν από ανεπαρκείς αναγνωρίσεις, βιαστικές και ανακριβείς εκτοξεύσεις πυραύλων και τους θανάτους χιλιάδων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Οι υποσχέσεις διαφάνειας από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που προτίμησε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να σώσει τις ζωές αμερικανών στρατιωτών, αντικαταστάθηκαν από την «αδιαφάνεια και την ατιμωρησία». «Καμία αναφορά δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παράπτωμα». Μέσα σε πέντε χρόνια, ο αμερικανικός στρατός έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50.000 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο στρατός παραδέχτηκε ότι έχει σκοτώσει κατά λάθος 1.417 πολίτες σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ από το 2014. Στο Αφγανιστάν, ο επίσημος αριθμός είναι 188 άμαχοι, που σκοτώθηκαν από το 2018. Η έρευνα της εφημερίδας έδειξε ωστόσο ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε το Πεντάγωνο ήταν «σαφώς υποτιμημένα». Κατά συνέπεια, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έκαναν συχνά λάθος στις εκτιμήσεις τους για τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών.

Ανθρωποι που έτρεχαν σε ένα βομβαρδισμένο μέρος θεωρήθηκαν μαχητές της ομάδας «Ισλαμικό Κράτος» και όχι ως πολίτες. «Απλοί μοτοσυκλετιστές» εντοπίστηκαν να οδηγούν «σε παράταξη», κάτι που ερμηνεύτηκε ως «σημάδι» επικείμενης επίθεσης. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου, η εσφαλμένη ταυτοποίηση αποτελούσε μόνο το 4% των περιπτώσεων, που αφορούσαν άμαχα θύματα. Η έρευνα των New York Times έδειξε, ωστόσο, ότι υπήρχαν σφάλματα στο 17% των περιστατικών που ερευνήθηκαν και ότι σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων και τραυματισμών αμάχων οφείλονταν σε αυτά.

Η εφημερίδα μιλάει για πολιτισμική άγνοια που συχνά οδηγούσε σε λάθος εκτιμήσεις, αλλά και σε παράβλεψη τεχνικών προβλημάτων, όπως η κακή ποιότητα εικόνας ή οι πολύ σύντομοι χρόνοι παρατήρησης, που συνέβαλαν σε λανθασμένα συμπεράσματα κατά την διάρκεια της λήψης αποφάσεων για επιθέσεις και οδήγησαν σε δολοφονίες αμάχων. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ακόμα και με την καλύτερη τεχνολογία στον κόσμο, συμβαίνουν λάθη, είτε λόγω εσφαλμένων πληροφοριών είτε λόγω παρερμηνείας των διαθέσιμων πληροφοριών. Ο στρατός κάνει «τα πάντα για να αποφύγει τη ζημιά». Ερευνά κάθε ύποπτη περίπτωση. «Λυπούμαστε για κάθε απώλεια μιας αθώας ζωής». Το είπαν αυτό και ξεμπέρδεψαν.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago