Πολιτική

Ομαδικά πυρά στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό

Την κάθετη αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο Σκρέκα, με το οποίο προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού εξέφρασαν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων σε υπηρεσίες ύδρευσης, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

Με την κατάθεση των απόψεων 47 φορέων συνεχίστηκε προχθές στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο των 263 άρθρων και 357 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση με σημαντικότερη αλλαγή την ανάθεση των κρατικών αρμοδιοτήτων ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στις υπηρεσίες ύδρευσης, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις μίλησαν για νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Διονύσης Σταμενίτης, και ο Κώστας Σκρέκας υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, πρόσβαλαν τους εκπροσώπους των φορέων, λέγοντας ότι η κριτική περί ιδιωτικοποίησης αφορά μόνον εκείνους που δεν έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεν μπορεί να συμφωνεί με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, διότι, αντί να συμβάλει στη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, καταφέρνει πραγματικά να περιορίζεται στον έλεγχο τιμολογιακής πολιτικής, ωσάν να είναι σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Επομένως διαφωνούμε στην αρχή του νομοσχεδίου» είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Καλογιάννης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης/Αποχέτευσης και δήμαρχος Λαρισαίων ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Η κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας αυτής διαμορφώνει αυτή την αγορά, την οποία στη συνέχεια θέλει η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή να εποπτεύει και να ελέγχει; Αυτή είναι η κατάσταση για μας, γι’ αυτό και καταλήγουμε όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης στην άποψη ότι εν τέλει πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ιδιωτικοποίηση» είπε χαρακτηριστικά.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ιδιωτικής αρχής υδάτων» γιατί «δεν υπάρχει αγορά υδάτων στην Ελλάδα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια καθαρή ιδιωτικοποίηση» και μάλιστα «έμμεση ώστε να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ».

«Τι θέλετε να κάνετε το νερό, σαν τον σιδηρόδρομο; Τι άλλο σκέφτεστε να κάνετε, χρηματιστήριο νερού; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού προσδοκούν προφανώς σε συνεργασία με την κυβέρνηση για να κερδοσκοπήσουν ακόμα και από το νερό και τα απόβλητα» τόνισε ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Για «βιασύνη να περάσει το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί την ώρα που το βλέμμα της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στην τραγωδία των Τεμπών, η οποία προκαλεί εκτός από θυμό και προβληματισμό» μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Ραντίτσας. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η  κυβέρνηση αναθέτει σε μια Αρχή, που ουδόλως γνωρίζει τα ύδατα και ούτε έχει αντιστοίχως εξειδικευμένο προσωπικό, να ασκεί ουσιαστικές εξουσίες επί της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των λοιπών παρόχων και οι οποίοι μάλιστα θα της πληρώνουν κάθε χρόνο συγκεκριμένο ποσοστό από τον τζίρο τους για να ασκεί τις εν λόγω αρμοδιότητές της, που προφανώς θα μετακυλίεται στους καταναλωτές».

«Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν. Παρέχεται από το κράτος μέσω φορέων, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι ΔΕΥΑ, που ελέγχονται από το κράτος. Το ίδιο το κράτος τον αποποιείται αυτόν τον ρόλο, την υποχρέωσή του να διασφαλίζει αυτές τις συνθήκες, και τον αναθέτει σε μια ρυθμιστική αρχή. Αυτό που παραδέχεται λοιπόν ο νόμος είναι ότι το κράτος ομολογεί την απροθυμία και την ανικανότητά του να παίξει αυτόν τον ρόλο, αποποιείται τις ευθύνες του να ελέγχει το νερό και τις αναθέτει κάπου αλλού» ανέφερε η Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος του ΣτΕ επί τιμή.

Περιβαλλοντικές μελέτες

«Παρατηρούμε μια προσπάθεια να αλλάξουν μορφή οι παράκτιες περιοχές που είχαν δασική μορφή και να νομιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο οι τυχόν εγκαταστάσεις επί αυτών» επισήμανε η Αντιγόνη Καραδόντα, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες έχουν τεθεί σε διαβούλευση και τώρα αλλάζει πάλι το καθεστώς. Πραγματικά είναι άγνωστο το πώς θα προχωρήσει όλη αυτή η διαδικασία με συνεχείς αλλαγές. Το μόνο που βλέπουμε είναι μια εκ νέου διαπίστωση ότι στην Ελλάδα οι πολιτικές ηγεσίες σιχαίνονται τον σχεδιασμό, ειδικά όταν αφορά το φυσικό περιβάλλον» ανέφερε η Θεοδότα Νάντσου από το WWF Ελλάς.

«Βλέπουμε αλλαγές στον σχεδιασμό των προστατευόμενων περιοχών που έτσι όπως διαμορφώνονται μπορεί να καθυστερήσουν κι άλλο την υλοποίηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και να εμποδίσουν τελικά την εκπλήρωση των ενωσιακών μας υποχρεώσεων όσον αφορά την προστασία της φύσης» τόνισε η Ιόλη Χριστοπούλου από την TheGreenTank.

«Οφείλω να σας πω ότι εμείς είχαμε προτείνει ως Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την επέκταση των αρμοδιοτήτων μας στα νέα αντικείμενα» αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θανάσης Δαγούμας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «είναι ετεροβαρής η σύγκριση μεταξύ των αρμοδιοτήτων για την ενέργεια και των λοιπών κλάδων και για τον λόγο αυτό είχαμε προτείνει ένα διαφορετικό σχήμα».

Πηγή: Efsyn

Οι ειδήσεις σήμερα

Πρέσα και από τον Κουμουτσάκο στην υποψηφιότητα Καραμανλή (video)

ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Ενώ η χώρα πενθεί, Μητσοτάκης και Στάσσης κάνουν δουλειές δισεκατομμυρίων

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago