Πολιτική

Μητσοτάκης: Όλοι φταίμε – Δεν θα κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεν μπορούμε, δε θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων» είπε στο ξεκίνημα της εισαγωγικής τοποθέτησής του στη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη δημόσια συγγνώμη του στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: Όλοι φταίμε. Κι ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της ‘Αρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό.

«Η τραγωδία έγινε μ’ εμάς στο τιμόνι της χώρας» αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εγγυήθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν, δίκαια, όσοι εμπλέκονται.  Παραλλήλως, επισήμανε και τη δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, η οποία αποδείχθηκε προβληματική με τον πιο τραγικό τρόπο, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει τόσο σε επίπεδο και νέων τεχνολογιών αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι, ακούγοντας τους διαλόγους από το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκε «οργή και ντροπή» για να προσθέσει ότι έχει «υποχρέωση» να μετατρέψει «αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση».

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των παρεμβάσεων αναφέρθηκε στην προτεραιότητα στήριξης των συγγενών των θυμάτων, οικονομικά και ψυχολογικά, καθώς και στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν άμεσα και με την απαραίτητη διακριτικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας που εκπονείται, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τρένα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, επαναλαμβάνοντας τους δύο άξονες που προβλέπουν δύο σταθμάρχες και αν χρειαστεί περιορισμό του μεταφορικού έργου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και τις προσλήψεις που δρομολογούνται άμεσα, τονίζοντας ότι θα κινήσει γη και ουρανό, ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

«Στα τραγικά θύματα των Τεμπών όλοι βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μη γίνει αυτό το δυστύχημα αφορμή ενός νέου διχασμού. «Θα επιμείνω ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά», είπε ο πρωθυπουργός. Έκλεισε δε σημειώνοντας ότι «είναι το προβληματικό κράτος, το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε», κάνοντας λόγο «για πόλεμο στο σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού.

Οι ειδήσεις σήμερα

Κόβει εισιτήρια η Hellenic Train από 20 Μαρτίου, παρότι δεν γίνονται δρομολόγια (video)

«Μαύρο στον Καραμανλή» – Συγκέντρωση και συνθήματα έξω από το γραφείο του πρώην υπουργού (video)

«Φωτιές» στη Νέα Δημοκρατία από τις δηλώσεις Ρουσόπουλου για Καραμανλή

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago