Κόσμος

Απλώνονται οι περιορισμοί στην Ευρώπη, η «Ο» μεταδίδεται με ταχύτητα αστραπής

Στην αρχή του νέου χρόνου η παραλλαγή «Ο» θα έχει κυριαρχήσει στη Γαλλία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται με ταχύτητα αστραπής. Ανάλογη είναι η ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα και αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη αυστηροποίησής τους.

Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει λόγω της Covid-19 1,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 89 εκατομμύρια.

Στη Γαλλία την Παρασκευή ανακοινώθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για όσους εισέρχονται στη χώρα από τη Βρετανία, όπου χθες καταγράφηκαν 15.000 μολύνσεις μόνο της παραλλαγής Όμικρον, προκαλώντας τεράστιες ουρές στα τελωνεία και στην υπόγεια σήραγγα της Μάγχης, από όσους ήθελαν να επιστρέψουν στη Γαλλία πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.

Ο Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι ένα μόνο από τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να μειωθεί το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα μπορεί κανείς να κάνει ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τα δημόσια ΜΜΜ ούτε να μπει σε εστιατόριο. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με τη νέα χρονιά.

Επίσης, ακυρώθηκαν οι πρωτοχρονιάτικες δημόσιες εκδηλώσεις.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter radio είπε επίσης, ότι αναμένει πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η αρμόδια υπηρεσία Υγείας στη Γαλλία, θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της προσφοράς εμβολιασμών στα παιδιά, ηλικίας από πέντε ως έντεκα ετών.

Για την ώρα, μπορούν να εμβολιαστούν μόνο παιδιά με σοβαρά νοσήματα ή παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με πρόσθετους υγειονομικούς κινδύνους.

Μέτρα σε Γερμανία και Ιρλανδία

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί «για μια πρόκληση που δεν έχουμε δει παρόμοιά της», ενώ με εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής οι Γαλλία, Νορβηγία και Δανία -η οποία περνάει σε μίνι lockdown- χαρακτηρίστηκαν περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων από τη νέα παραλλαγή. Σήμερα Σάββατο, στη Γερμανία καταγράφηκαν 42.000 κρούσματα, έναντι 50.000 την Παρασκευή.

Στην Ιρλανδία, όπου το ένα τρίτο των νέων μολύνσεων οφείλονται στην Όμικρον, ο πρωθυπουργός Μιχαΐλ Μάρτιν δήλωσε ότι «αναμένουμε να δούμε ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα ξεπεράσει ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Δουβλίνο, Ιρλανδία

AP Photo/Peter Morrison

Από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν μπαρ, καφέ, εστιατόρια και σινεμά θα κλείνουν από τις 8 το βράδυ. Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους και με μέγιστο αριθμό τα 5.000 άτομα, ενώ οι γάμοι θα μπορούν να γίνονται με τις δεξιώσεις να ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα και οι καλεσμένοι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 100.

Στις οικιακές γιορτές, μέγιστος αριθμός νοικοκυριών που θα συναντιούνται θα είναι τέσσερα.

Τα μέτρα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αναταραχή και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Πίεση για αυστηρό lockdown στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία επιστήμονες πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εφαρμογή αυστηρού lockdown, ενώ ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι η «Ο» θα έχει επικρατήσει μέχρι τον Ιανουάριο.

AP Photo/Peter Dejong

Ήδη ανακοινώθηκε χρονική επέκταση έως τις 14 Ιανουαρίου των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα να κλείνουν στις 5 το απόγευμα.

Το σύστημα υγείας της Ολλανδίας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, με αναβολές χειρουργείων, καθώς τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με ασθενείς Covid. Την Παρασκευή, καταγράφηκαν περισσότερα από 15.400 κρούσματα, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς από την έναρξη της πανδημίας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago