Πολιτική

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνησης για την αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Στο επίκεντρο των ερευνών για την τραγωδία στα Τέμπη μπήκαν τις τελευταίες ώρες και οι εξελίξεις γύρω από την αναρρωτική άδεια που έλαβε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ Λάρισας, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα. Οι δύο εμπλεκόμενοι γιατροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ωστόσο διαρροές από το υπουργείο Υγείας προκάλεσαν την έκρηξη της Χαριλάου Τρικούπη και οδήγησαν εκτός από την απομάκρυνση του ενός γιατρού από τα ψηφοδέλτια του κόμματος και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

Η ΕΔΕ για τη χορήγηση της άδειας ολοκληρώθηκε και ο φάκελος διαβιβάζεται αμελλητί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, στην ανακρίτρια. Την ίδια ώρα όμως διαρροές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι από την ΕΔΕ προέκυψε πως ο επιθεωρητής έλαβε την αναρρωτική άδεια, χωρίς να υποβληθεί σε καμία διαγνωστική εξέταση και χωρίς να προσέλθει στα ΤΕΠ. Αντιθέτως, πάντα κατά τις διαρροές του Υπουργείου, αναζήτησε τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα, και στη συνέχεια ο επιμελητής, κατ’ εντολή του, έδωσε αναρρωτική άδεια 30 ημερών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η σπουδή έκδοσης μιας τέτοιας γνωμάτευσης, χωρίς επίσκεψη σε ΤΕΠ και διαγνωστικό έλεγχο, και μάλιστα μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών. Σημειώνεται ότι ο επιμελητής γιατρός της Νευροχειρουργικής υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι υπέγραψε την άδεια «καλή τη πίστη» και έπειτα από εντολή του διευθυντή της κλινικής, Νίκου Χαυτούρα. Ωστόσο, στη δική του κατάθεση σήμερα, ο κ. Χαυτούρας αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή και υποστήριξε ότι είπε μεν τη γνώμη του, αλλά ο κάθε γιατρός είναι ανεξάρτητος να αποφασίσει, αρνούμενος ότι έχει υπογράψει κάποιο χαρτί. Ο επιμελητής, όμως, υποστηρίζει ότι έχει στην διάθεσή του το επίμαχο χαρτί με την υπογραφή του διευθυντή.

Με τη δημοσιοποίηση, πάντως, του πορίσματος της ΕΔΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε εκτός ψηφοδελτίων τον Νίκο Χαυτούρα, ο οποίος ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφερόταν μάλιστα ότι η απομάκρυνση από του κ. Χαυτούρα από τα ψηφοδέλτια του κόμματος γίνεται «για λόγους αρχής και πολιτικού ήθους, μολονότι πρόκειται για παρατυπία που δεν σχετίζεται άμεσα με την τραγωδία και δεν παρακωλύει κατ’ ουδένα τρόπο τη δικαστική και πειθαρχική έρευνα».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισήμαινε, ωστόσο, ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση η παραμονή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του πολιτικά υπεύθυνου για την πολύνεκρη τραγωδία Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος οκτώ μέρες πριν το δυστύχημα διαβεβαίωνε δημόσια στη Βουλή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων». Ήδη από την Δευτέρα όμως, ο υπουργός Υγείας είχε αφήσει υπόνοιες εναντίον του κ. Χαυτούρου, σχολιάζοντας πέρα από το καθαρά υπηρεσιακό κομμάτι και την υποψηφιότητα του διευθυντή της κλινικής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Μπαίνω σε έναν πειρασμό ότι ο διευθυντής είναι υποψήφιος ενός πολιτικού κόμματος που είναι συνδικαλιστής, ο συγκεκριμένος, που πάει να πάρει την αναρρωτική, άρα αυτά σε κάνουν να ψάξεις περισσότερο την υπόθεση. Και τελικά δίνεται μια αναρρωτική 30 ημερών, ενώ συνήθως οι άδειες αρχικά είναι λίγων ημερών και γίνεται επανεξέταση» είπε ο Θάνος Πλεύρης. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι τον 59χρονο σταθμάρχη στη Λάρισα τον τοποθέτησε στο συγκεκριμένο πόστο συνδικαλιστής στο ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «το επιτελικό κράτος έγινε επιτελείο της χυδαιότητας και της Ακροδεξιάς». Το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τους δύο υπουργούς ότι «σε διατεταγμένη υπηρεσία, εμμένουν στον δρόμο της διακίνησης σεναρίων, ενώ ο ελληνικός λαός πενθεί» και ότι «από την καθυστερημένη συγγνώμη, πέρασαν στην αδιάντροπη αθλιότητα για να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες».

Η Χαριλάου Τρικούπη διερωτήθηκε επίσης «τι θα πει αυτή η Κυβέρνηση στους γονείς των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους πηγαίνοντας στα πανεπιστήμιά τους; Ότι για όλα φταίει ένα ιατρικό παραπεμπτικό δυο μέρες μετά την τραγωδία;» και έκλεισε την οργισμένη ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι «οι  ακροδεξιοί προπαγανδιστές δίνουν αγώνα για να σώσουν τις καρέκλες τους αποδεικνύοντας και πάλι ότι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τζανακόπουλος προς κυβέρνηση: Αντιμετωπίζετε τον θυμό του κόσμου με αυταρχισμό

ΚΚΕ: Καμία κυβέρνηση δεν είναι αθώα για το «έγκλημα» στα Τέμπη

Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για την παράταση στα έργα ασφάλειας σιδηροδρόμων

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago