Κοινωνία

Αντιδρούν τα κόμματα στην Επιτροπή Γεραπετρίτη – Δεν ξέρουν τι θα κάνουν ούτε τα μέλη της

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνάντηση η ανακοίνωση, από τον υπουργό Επικρατείας και υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη, της σύνθεσης της Ειδικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και τις παθογένειες των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Πέρα όμως από τις αντιδράσεις των κομμάτων, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με εντολή Μητσοτάκη, γνωρίζουν τι ακριβώς θα κάνουν.

Ένα από τα μέλη της Επιτροπής, ο Βασίλης Προφυλλίδης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο OPEN, ισχυρίστηκε πως, προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί το πλαίσιο των ερευνών της Ειδικής Επιτροπής. Ο ίδιος παραδέχθηκε ουσιαστικά  ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι θα χρειαστεί να διερευνήσουν τα μέλη της Επιτροπής. Τόνισε, ωστόσο, μιλώντας γενικά, ότι «θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο αντικειμενικότητας και επιστημονικής αλήθειας». Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων, δήλωσε ότι κρατά από αυτές το θετικό κομμάτι. «Εγώ βλέπω στις ενστάσεις των κομμάτων την ίδια αγωνία που έχω κι εγώ. Να αποκαλυφθεί η αλήθεια» είπε.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της σύστασης Ειδικής Επιτροπής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρχικά για το γεγονός ότι διορίζεται από την κυβέρνηση για να ελέγξει κυβερνητικές ενέργειες και εποπτευόμενους από την κυβέρνηση Οργανισμούς. Στη συνέχεια η κριτική της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής, επεκτάθηκε στην σύνθεση της Επιτροπής και κυρίως στην τοποθέτηση του Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος φέρεται (από την αντιπολίτευση) να έχει ταυτιστεί με την υποβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Έτσι, μπορεί μεν ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος  Γεραπετρίτης να είπε ότι η Επιτροπή «θα επιτελέσει το έργο της στον συντομότερο δυνατό χρόνο», ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, ωστόσο, ότι «η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική Επιτροπή. Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα».

Της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τομεάρχη Μεταφορών, ήδη από τον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, ότι δεν είναι δυνατόν «ο ελεγχόμενος να ορίζει τους ελεγκτές του». Σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε εκ νέου, με την τομεάρχη Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, να δηλώνει στον ΑΝΤ1, ότι «η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας ορίζει απολύτως η ελεγχόμενη κυβέρνηση, δεν βοηθά να υπάρξει φως στην υπόθεση και πραγματική διερεύνηση της αλήθειας».

«Η επιτροπή “εμπειρογνωμόνων” που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να ”τεκμηριώσει” το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα ”ανθρώπινο λάθος” και βγάζοντας λάδι την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα» ανέφερε το ΚΚΕ.

Την αντίθεσή του στην σύσταση, αλλά και την σύνθεση, της συγκεκριμένης Επιτροπής εξέφρασε και το ΜέΡΑ25, το οποίο κατήγγειλε τις ενέργειες Γεραπετρίτη και χαρακτήρισε τον διορισμό Ζηλιασκόπουλου ως ξεκάθαρη κυβερνητική μεθόδευση.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας οι συμβάσεις για τα τρένα

Νέα τραγική αποκάλυψη: Δεν λειτουργεί ούτε το σύστημα φωνητικής ραδιοεπικοινωνίας στα τρένα;

Κι όμως υπήρχε κέντρο δευτεροβάθμιου ελέγχου κυκλοφορίας των τρένων, αλλά μέχρι το 2020

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago