Πολιτική

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «στριμώξει» το ΚΙΝΑΛ σήμερα στη Βουλή

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στη σκιά των πρόσφατων γεγονότων (μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, διαγραφή Κουρουμπλή), αναμένεται η σημερινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης και της αναμενόμενης ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με όσα εκπέμπονται από την Κουμουνδούρου στη συζήτηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχήσει η πανδημία και στο κάδρο των ευθυνών θα μπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πάτημα η αξιωματική αντιπολίτευση το έχει. Είναι η δήλωση του πρωθυπουργού την 1η Δεκέμβρη στη Βουλή πως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνητότητα απ΄ όσους νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ. Αυτή την αστήρικτη επιστημονικά άποψη, καθώς από την επόμενη κιόλας μέρα πολλοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου βγήκαν στα κανάλια να διαψεύσουν, την καταδίκασε οριστικά η δημοσιοποίηση της μελέτης των επιδημιολόγων Τσιόδα-Λύτρα που έχει γίνει το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση μετά την αρχική αμηχανία και με καθυστέρηση 24 ωρών διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τη μελέτη, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες λένε το αντίθετο. Η αμηχανία συνεχίστηκε χθες στη Βουλή όταν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επιχείρησε να απαξιώσει τα ευρήματα της μελέτης, σχολιάζοντας αρνητικά την μεθοδολογία της.

Ουσιαστικά δηλαδή απαξίωνε το έργο του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει σ’ αυτή τη θέση από την αρχή της πανδημίας. Τούτων δοθέντων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτό γήπεδο μπροστά του για να κάνει το παιχνίδι του. Και η χθεσινή διαγραφή Κουρουμπλή όσο κι αν στεναχώρησε μερίδα φίλων του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτιμήθηκε ως απαραίτητη κίνηση από τον Αλέξη Τσίπρα για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν να μην αλλάξει η ατζέντα και ξεχαστεί η έκθεση και ο δεύτερος να στείλει μήνυμα στο κόμμα πως πολλές φορές θα πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, αλλά θα υπάρξει και η φορά που δεν θα ξαναγυρίσει. Η στάμνα έσπασε στα χέρια του Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

Ωστόσο υπάρχει κι άλλο ένα σκέλος που συνυπολογίζουν σοβαρά στην αξιωματική αντιπολίτευση και δεν είναι άλλο από τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ. Είναι η πρώτη μεγάλη μάχη στη Βουλή όπου το κόμμα θα κατέβει υπό τη νέα ηγεσία και στον ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούν ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να την «αναγκάσουν» να τοποθετηθεί επί της ουσίας και όχι γενικόλογα. Όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα, αργά ή γρήγορα το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πάρει θέση. «Δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με την Δημοκρατική Παράταξη», είχε εμφατικά τονίσει κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ήπειρο. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν η αυριανή συζήτηση καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει την ευκαιρία να πετάξει το μπαλάκι στο ΚΙΝΑΛ, ώστε κι εκείνο με τη σειρά του να αναγκαστεί να πάρει θέση.

Το ποια θέση θα επιλέξει να πάρει θα καθορίσει εν πολλοίς και την πολιτική αλλά και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα απέναντι σε όλο αυτό που επικαλείται ως συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων προκειμένου να φύγει η Ν.Δ.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της μελέτης το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με μια κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ χθες, έσπευσε να σχολιάσει τη διαγραφή Κουρουμπλή. «Σωστά διαγράφηκε», αναφέρει, επιδοκιμάζοντας την κίνηση Τσίπρα και για να ισορροπήσει συμπληρώνει: «Φοβόμαστε όμως, ότι ο Κουρουμπλής μπορεί να έφυγε, αλλά όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του».

Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα πως αν «καθαρίσει» το κόμμα του ή έστω μαζέψει τους ακραιφνείς λαϊκιστές, ίσως να υπάρχει μέλλον σε επίπεδο συνεργασίας.Χθες πάντως, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκαν στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο πρώτος ως παρατηρητής, ο δεύτερος ως μέλος. Είχε προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του πρώτου στο δεύτερο και η πληροφορία ότι σύντομα θα επέλθει και η μεταξύ τους συνάντηση. Σήμερα, δημοσκόπηση της Prorata δίνει ένα στίγμα που έως τώρα δεν υπήρχε στο πολιτικό σκηνικό. Στην πρόθεση ψήφου, το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ (υπό τη νέα ηγεσία) ξεπερνά εκείνο της Ν.Δ. Δείχνει δηλαδή πως για πρώτη φορά το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί πραγματοποιήσιμη επιλογή. Στην προχθεσινή δημοσκόπηση της Κάπα Research εμφανίστηκε κι ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: Ότι προς ώρας, η διαρροή ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη Ν.Δ.

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago