Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: Η πρόθεση ψήφου – Ποιος κερδίζει τη μάχη της δημοτικότητας

Ενδιαφέρουσες είναι οι τάσεις που παρουσιάζονται στην σφυγμομέτρηση της MRB η οποία καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας με τον χρόνο διεξαγωγής της να προσδιορίζεται μεταξύ 1ης και 10ης Δεκεμβρίου 2021.

Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διψήφια στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις τάσεις της MRΒ, ενώ την ίδια στιγμή άνοδο παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 10.1 % έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,3 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2 %. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 10.5 %, ΚΚΕ με 4,6 %, Ελληνική Λύση με 3,9 %, ΜέΡΑ 25 με 3 %, Ελληνες για την πατρίδα με 1,9 %, και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,6 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 18 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 13 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5 %.

Σε τηλεφωνική έρευνα που έγινε το διάστημα 13 – 14 Δεκεμβρίου, μετά και την εκλογή του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, στην πρόθεση ψήφου το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 13,5%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 51 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 20,1 %.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 11,9 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 9,7 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,3 %.


Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 35,8 % απαντά η ΝΔ, το 29,7 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 23,6 % κανένα κόμμα.


Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,2 % απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 39,8 % απαντά ΝΔ.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 41,1 % των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 29,8 %. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 24,4 %.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Δεκεμβρίου 2021 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Δείτε το γράφημα με τη δημοτικότητα των μελών της κυβέρνησης (υπουργών και κυβερνητικού εκπροσώπου).

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 4 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: υγεία/ περίθαλψη με 45 %, πανδημία Covid 19 με 43,1 %, ανεργία με 35,9 %, πληθωρισμός/ακρίβεια με 25,2 %.

Η λέξη «Φόβος» σε ποσοστό 47,5 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «Οργή» με ποσοστό 43,7 %, η «Ελπίδα» με 35,3 % και η «Ντροπή» με 34,2 %.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 59,1 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 13,6 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 60,1 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 10,4 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Κορωνοϊός: Τι απαντούν οι πολίτες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι ένα γενικό lockdown το επόμενο διάστημα;», το 40,9% απαντά «πολύ πιθανό/αρκετά πιθανό».

Στην ερώτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολίων COVID-19 το 38,3% δηλώνει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους (27% Ιουν. 2021), το 22,7% να είναι υποχρεωτικός για εργαζόμενους στον τομέα υγείας και για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (20,6% Ιουν. 2021), το 12,7% στους εργαζόμενους τις ένοπλές δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, το 10,2% στους ιερείς και στους ανθρώπους που εμπλέκονται με την λειτουργία της εκκλησίας και το 10,1% στους εκπαιδευτικούς. Τέλος το 32,7% (41,5% Ιουν. 2021) πιστεύει ότι οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικοί για κανένα και καμία κατηγορία πολιτών.

Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 45,2 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Πηγή: real.gr

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago